БЛАГОДЕТИ ЧИТАЊА

  • Одлуком на Генералној конференцији УНЕСКО је 1995. године у Паризу донео одлуку да се сваке године 23. април обележава као Светски дан књиге и ауторских права.

 

ФОТО: www.pixabay.com

Зато, ових дана кад је Народна библиотека Србије  прославила 187 година свог успешног рада, кад и друге библиотеке обележавају своје јубилеје, уз сво поштовање труда и рада библиотека, морамо се осврнути и на читаоце, кориснике библиотекарског блага.

Са својим богатим фондовима, нових, старих и ретких књига, многим збиркама, фондовима културне баштине и другим елементима непроцењиве грађе од националног и светског значаја, библиотеке служе корисницима на задовљство.

Но, читалачке публике је све мање. Поједине генерације, нарочито млађе, недовољно се друже с књигом, као са својим пријатељем или учитељем.

Читајући проширујемо своја знања, обогаћујемо сопствени речник, стварамо и остварујемо идеје и проширујемо поглед на свет.

Читање мора да прати и превазилази издаваштво и труд писаца.

Још је Јован Дучић, наш истакнути књижевник и дипломата, у „Политици„ од 26. новембра 1929. године, у свом чланку „Наше књижевно време„, у рубрици „Књижевност и уметност„, поред осталог писао „Могло би се рећи за једну  књижевност да ће бити осуђена на пропаст кад људи у њој буду више писали него читали и кад зато буде више писаца него читалаца„.

Читање нам омогућава да своје мишљење и осећања, употребом правих речи, искажемо на прави начин.

Дучић је у поменутом чланку и на то скретао пажњу пишући да на француским вашарима, тог доба, постоје тезге са понудом љубавних писама и стиховима за полуписмене заљубљенике.

Ни данас се није много одмакло од ових француских вашара. Данас се то исто може наћи али на интернету.

Одлазак у библиотеку или куповином књига, па и све популарнијим онлајн читањем књига свакоме треба да буде од користи.

Дучић још тада, у свом тексту, скреће пажњу и каже „Свакако, прошло је доба кад су наука и литература биле аристократско занимање„.

А чувени Ернест Хемингвеј нас подсећа „Никада нећете наћи оданијег пријатеља од књиге„, док нам Салман Ружди поручује „Књига је верзија света. Ако ти се не допада, игнориши је или понуди свету сопствену верзију„.

Зато се треба дружити с књигом.

 

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар