У Моску код Требиња сахрањена Индијанка која је због љубави прешла у православље

  • Индијанка Амбер Џонс Кинг из племена Чироки, која је због љубави према Требињцу Илији Глоговцу узела православну вјеру и носила име Јована, прва је Индијанка која је сахрањена на мјесном гробљу у селу Моско, код Требиња, одакле потиче и њен супруг.


Јована, која је по професији била академски сликар, сахрањена је у близини сеоске цркве у Моску, на којој је прије неколико година осликала иконостас, па јој је и жеља била да је сахране управо у овом гробљу, поред цркве за коју је била посебно везана.

„Колико је до краја живота остала заљубљена у свога Илију, толико је вољела и његово село, гдје су обнављали породичну кућу, али јој се није испунила жеља да преселе у њу да живе јер је смрт прекинула њихове радове на обнови куће“, кажу мјештани Моска.

Јована – Амбер, која је уз Илију завољела православну вјеру и херцеговачку народну традицију, на глави је увијек носила капу заврату, која је неизоставни дио херцеговачке народне ношње, али је стари Херцеговци и Црногорци носе и као дио свакодневног одијевања.

Колико је ова занимљива жена вољела Херцеговину потврдила је и чињеница да је, по сопственој жељи и жељи свог супруга Илије, сахрањена у херцеговачкој народној ношњи, по свим православним обичајима, уз опијело локалног свештеника.

Индијанка и Херцеговац су се упознали у Њу Орлеансу, гдје је Јована радила као професор историје умјетности, а Илија је био поморац, и од тада се нису раздвајали.

Вољела је да каже како је њен народ веома сличан херцеговачком, јер Чироки Индијанци имају пркос и понос сличан херцеговачком, па јој није било ни тешко да се прилагоди Илији и да с њим досели у Херцег Нови, гдје су саградили кућу.

Крстила се 2001. године у цетињском манастиру, за који су Глоговци такође били посебно везани, па је, поред Илијиног презимена Глоговац, које је одмах након удаје прихватила, већ готово двије деценије носила и српско име Јована.

Извор: Независне

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: У Моску код Требиња сахрањена Индијанка која је због љубави прешла у православље | Магацин

Оставите коментар