У Гацку представљена књига „Неизгорјела луча намучена“

  • Културна сцена наше општине постала је богатија за још једну збирку изабраних стихова, под називом „Неизгорјела луча намучена“ младог пјесника Милана Никчевића, а у издању Српског културно-просвјетног друштва „Просвјета“, Гацко.

    Promocija-1

Представљање књиге почело је рецензијом Александра Чотрића, српског афористичара, правника и народног посланика, члана удружења књижевника Србије, предсједника одбора за дијаспору и Србе у региону.

„Не знамо да ли ће јаме Херцеговине икада изњедирити истину о убицама и убијенима, али сада знамо да је Херцеговина изњедрила талентованог пјесника који је на достојан начин опјевао братоубилаштво и трагедију разбраћења. Опјевао је Милан Никчевић злочине привремених побједника на земљи и патњу и страдалништво коначних побједника, који су били под земљом, али су се вазнијели на небо. Велика тема седам деценија је чекала великог поету који умије и који смије. Овом збирком га је добила. Пјесник је бирао ријечи, али као да су ријечи избрале управо њега, да на величанствен начин проговори о најважнијем догађају двадесетог вијека. Рат се у Херцеговини завршава тек у овим пјесмама које позивају на праштање и помирење“, дио је рецензије Чотрића.

О књизи, у којој се налази неколико десетина пјесама које на потресан начин говоре о догађајима и људима из Другог свјетског рата и по његовом окончању на тлу бивше Југославије, посебно у Херцеговини, говорила је Анђелина Никчевић, професор српског језика и књижевности и Милан Савић, професор историје.

Аутор је у своју прву збирку уврстио и пјесму која је настала након освештања цркве у Придворици и првог крштења послије покоља од Божића 42. године.

Милан Никчевић је рођен 1988. године у Требињу, основну и средњу школу је завршио у Гацку, а дипломирао је на Филолошком факултету у Новом Саду.
Свој животни и пјеснички принцип описао је ријечима: „Онај сам и од оних, све рјеђих и у очима других све луђих, који зна да краја има и да је наш крај, онаквих какви смо били, био у Словенији и на Зеленгори, на Лијевче Пољу и Кочевском Рогу у масовним гробницама по Србији… И од оних који тај крај, наизглед сизифовски, гурају ка његовом почетку, чврсто вјерујући да Равна Гора – побиједит’ мора!!!“

Сав приход од продатих књига намијењен је за подизање споменика српским борцима у нашој општини, а наредно представљање „Неизгорјеле луче намучене“ биће у петак, 30. октобра у Београду, у хали 4 на штанду управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону.

Извор: Општина Гацко

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар