У Гацку промовисана књига „Босанска голгота“

  • У реализацији програма манифестације „ Културно спортско љето  Гацко 2021“ синоћ је у оквиру  прича из историје  представљена  књига „Босанска голгота , слом снага  Југословенске војске у отаџбини у Босни 1945 године .

 Књига је  плод  дужег истраживања  двојице историчара са београдског Института  за савремену  историју    доктора   Немање Девића и Бојана Димитријевића.

Ова студија даје опширан преглед  судбине Југословенске војске у отаџбини  из Србије и Црне Горе  послије уласка партизанских   јединица  у Србију и Црну Гору  у јесен 1944 године.

Под притиском партизанских и совјетских  снага у Србији јединице југословенске војске у отаџбини  повукле су се у Босну у очекивању савезника. Убрзо су им се прикључиле  снаге  из Црне Горе. Послије низа искушења и безизлазних ситуација  на подручју  Босне обје групације  су страдале. Одговорност за њихово страдање, по Девићевим ријечима сноси сами врх КПЈ.

Радио ГАЦКО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар