ПРЕДЛОГ СРБА ИЗ АМЕРИКЕ: Музеј страдалим Србима у Глинској цркви

  • Спомен-обележје Србима страдалим у глинској српској православној цркви 1941. године требало би уредити у Парохијском дому у Глини.

Овај предлог покренули су активисти српске заједнице из Питсбурга и Чикага у Сједињеним Америчким Државама Мим Бижић, Миле Барбир, Светозар Данчуо и свештеник Ђуро Крошњар. Пошто се ускоро планирана реконструкција парохијског дома то је прилика, како сматрају, да се у оквиру тих радова у делу ове двоспратне зграде у центру Глине уреди Музеј или Спомен-соба глинским мученицима. Иницијатори су путем надлежног свештеника затражили благослов од владике Горњокарловачког Герасима, у чијој је надлежности и глинска парохија.

Ова иницијатива, очекује се, требала би бити прихваћена у српској заједници у Америци и Канади, али и од потомака страдалих Срба са Кордуна и Баније који живе по целом свету.

Поред идеје, иницијатори обећавају и конкретну помоћ у прикупљању средстава  у Америци и Канади за уређење Парохијског дома у Глини који је деценијама био запуштен и тренутно је у рушевном стању.

Подршку очекују и од српских удружења у Америци, од најстаријег – Српског националног савеза из Питсбурга, преко Српског друштва Кордун из Торонта, па до најмлађег и најактивнијег – Удружења крајишких Срба „Прело“ из Чикага. Биће затражена и подршка Српског народног вијећа и других српских организација у Хрватској, као и од крајишких удружења у Србији и Републици Српској.

Освештање плоча са именима глинских мученика испред Спомен дома у Глини 1995. године

Једна од тих адреса је и Одбор Скуштине Србије за дијаспору и Србе у региону чији је председник Миодраг Линта добро упућен у ово и бројна друга страдања Срба у НДХ која заслужују да се трајно обележе и не забораве.

Ако дође до реализације овога пројекта значајну помоћ моћи ће да пруже кордунашка и банијска удружења у Србији, а у изради сталне музејске поставке незаобилазан је Музеј геноцида из Београда у чијој постави је и део посвећен стратишту у Глини.

Срби у глинској цркви прије покоља

Усташки покољ Срба у Српској православној цркви у Глини у лето 1941. године згрозио је цели слободарски свет, а вест се из окупиране Европе „пробила“ и до Америке о чему је писала и ондашња америчка штампа.

Спомен обележје глинским мученицима било је постављено испред Спомен дома у Глини, и плоче са именима свих страдалих освештао је 30. јула 1995. године тадашњи српски Патријарх Павле.

Патријарх Павле у Глини

Само десетак дана касније, уласком Хрватске војске у Глину, плоче су разбијене и уништене. У дело олтара Српског храма Рођења пресвете Богородице у Глини налази се саркофаг у којем су мошти и земља натопљена крвљу Светих глинских Мученика.

                                                                                                            С. Данчуо

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Предлог Срба из Америке: Музеј страдалим Србима у Глинској цркви

Оставите коментар