ВИДОВДАН У ЗАБОРАНИМА: Светилиште које опомиње да прошлост никад не заборавимо

  • Црква светих косовских мученика у Заборанима прославила је данас крсну славу Видовдан, а обиљежено је и 79 година од страдања српског становништва у Другом свјетском рату и 28 годинa од злочина који су починили припадници тзв. Армије БиХ.

Свету литургију служио је свештеник Младен Чалија. Након свете тајне причешћа и литије, обављен је обред ломљења славског колача.

Потом је, за све страдалнике у ослободилачким ратовима служен помен, а представници Општинске борачке организације положили су цвијеће код спомен плоче у цркви.

Подсјећајући на косовске мученике и светог кнеза Лазара свештеник Младен Чалија је истакао прави избор српског народа на Косову да је“ земаљско за малена, а небеско увијек и довијека“.

– Косово је синоним за Јеванђеље, и ако се одрекнемо Косова, одрекли смо се Господа и наде да ћемо имати будућност као народ – рекао је Чалија.

Он је нагласио је да је ова црква споменик свим људима који су пострадали на овим просторима и да ми као народ не смијемо и не можемо заборавити шта се овдје десило.

Мирко Кнежевић из Бијење вјерницима је пожелио срећну славу.

– Нака нам драги Господ да довољно вјере и љубави да се и даље молимо и посјећујемо овај прелијепи храм – поручио је Кнежевић.

Уз пригодне здравице, вјерницима су се обратили Љубан Дука и Драган Јокшић који су на лијеп и узвишен начин честитали Видовдан, који има велико значење не само за мјештане Заборана, већ и за читав српски народ.

Са посебним емоцијма о овом дивном крају говорио је и Огњен Кандић из Заборана, који живи и ради у Палама.

– Изградњом овог Храма, Сточа је добила један нови, питомији и духовни изглед. Ово мјесто истовремено свједочи и опомиње да нашу прошлост и историју никад не смијемо заборавити – рекао је Кандић.

Он је истакао да данашњи дан доживљава као своју личну славу и да Видовдан има посебно мјесто у његовом срцу, као и свих мјештана овог села.

– Изградњом парохијског дома и неколико дрвених мостића порта ове богомоље изгледа величанствено и гдје год одем, у срцу носим своје родно мјесто – са носталгијом истиче Кандић.

Саборовање је настављено трпезом љубави и дружењем домаћина и гостију.

Црква Светих косовских мученика у Сточи освјештана је 2015. године, а храм је изграђен на иницијативу мјештана Заборана и околних села. Посебан печат изградњи овог храма дали су Љубан Дука и Раде Кандић, који су својим трудом и радом започели изградњу овог светог мјеста.

Становници Заборана неколико пута у историји доживљавали су страдање, али су опет устајали и обнављали живот. На локалитету гдје је саграђена црква некада се одржавао велики народни сабор.

Верица Чупковић Авдаловић/ Радио Невесиње

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар