ТРЕБИЊСКА БРИГАДА ОПЕТ У СТРОЈУ: Камен темељац за нову спомен собу

  • Полагањем камена темељца за спомен собу палим борцима из протеклог рата и дефилеом бораца и њихових гостију данас је у Требињу настављено обиљежавање Дана Требињске бригаде.

Спомен соба биће саграђена поред споменика „Браниоцима Требиња 1991-1996“, а камен темељац положио је градоначелник Требиња Лука Петровић и представници Борачке организације.

Према ријечима Петровића ово ће бити једна од најљепших спомен соба у РС која ће бити изграђена до краја године.

„Мислим да је важно да сваке године унапређујемо одржавање овога дана, а синоћ смо одржали свечану академију, гдје смо се подсјетили на многе важне резултате ове бригаде, која је чврсто стајала на 80 километара дугој линији фронта, која је имала и других задатака по РС и која је добила орден предсједника Српске, као најзаслужнија бригада за одбрану Републике“, навео је Петровић.

Он је додао да ће Градска управа и даље наставити његовање и поштовање бораца који су пали за одбрану РС и Требиња, а остаће вјечна обавеза за будуће нараштаје да је наша Република приоритет коју и у наредном периоду морамо градити и унапређивати.

„Градска управа издала је каталог о социјалним програмима града Требиња, којих је укупно уведено 25, а три су нова у изради и у тим програмима су значајно обухваћене борачке категорије. Немогуће је ријешити толике нагомилане проблеме, увели смо системски рад, желимо да препознамо све категорије и породице погинулих бораца и ратних војних инвалида и ускоро ћемо ријешити проблем жена умрлих бораца протеклог рата, које немају никаква примања, али и многе друге проблеме борачких категорија“, истакао је Петровић.

Перо Мишељић, предсједник Борачке организације Требиње каже да ће по свим архитектонским параметрима ова спомен соба бити најмодернији објекат у РС.

„Биће саграђена у облику сузе, у којој ће бити постављене фотографије свих погинулих бораца у Требињу, као и постављена палионица свијећа. На тај начин желимо да се одужимо за немјерљив добринос свим борцима нарочито онима који су уградили своје животе за одбрану Требиња и РС. Идејно рјешење је урадило предузеће „Контура, а изградњу ће финансирати Град Требиње и Борачка организација града Требиње“, навео је Мишељић.

Претходно је у цркви Светог цара Лазара служен помен борцима јединице палим у Одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су у спомен соби Требињске бригаде упаљене свијеће и положено цвијеће.

Услиједило је свечано постројавање бораца, изношење ратних застава у кругу некадашње касарне „Лука Вукаловић“ и дефиле ветерана градским улицама.

Дефиле у строју зауставио се на централном спомен-обиљежју „Браниоцима Требиња 1991-1996“, гдје су положени вијенци и цвијеће и камен темељац за спомен собу.

Програм је завршен у љетној башти хотела „Платани“ ручком и дружењем некадашњих сабораца.

У оквиру обиљежавања 26 година Требињске бригаде данас је градоначелник Требиња Лука Петровић организовао пријем за некадашње команданте батаљона, бригаде и представнике Градске борачке организације.

Дан Требињске бригаде успомена је на 13. јул 1992. године – када је уз велике напоре и пожртвованост бораца успјешно сломљена непријатељска офанзива и Требиње одбрањено од напада регуларне војске Хрватске.

Организатор обиљежавања 26 година Требињске бригаде је Градска борачка организација Требиње.

Д.М. / РАДИО ТРЕБИЊЕ 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар