Жртвеник пронађен на Дреновику потиче из римског периода

  • Жртвеник пронађен на локалитету Дреновика потиче из римског периода и представља значајан археолошки артефакт за историју Невесиња. Ово је потврђено из Туристичке организације општине Невесиње која је добила резултате научног истраживања обављеног на Одјељењу за археологију Филозофског факултета у Београду.

Камену плочу је прије десетак година случајно пронашао мјештанин Радмило Јелачић приликом обрађивања земље. Туристичка организација је уз помоћ проф. др Мирослава Вујовића превела натпис са плоче који открива да је „жртвеник са посветом Јупитеру подигао бенефицијарни конзулар у вријеме активне војне службе“. Из Туристичке организације наглашавају да је ово веома значајан историјски податак, појашњавајући да је римска легија формирана 68. године нове ере за вријеме цара Нерона била стационирана на простору атичког Невесиња.

Ова легија се током свог постојања борила на просторима Италије, Хиспаније, Германије, Далмације и Паноније. Вјероватно је распуштена након пораза од Хуна, који су били активни у тим годинама. Симбол ове легије био је Јарац, али је повремено кориштен и крилати коњ Пегаз.

Из Туристичке организације поручују да ће настојасти да сакупе и сачувају од заборава овакве и сличне културно-историјске споменике и пронађу им адекватно мјесто на коме би могли бити представљени јавности.

Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар