Требиње, Билећа и Невесиње кандидоваће 9 пројеката за донацију Владе Србије

  • Град Требиње ће према Влади Србије кандидовати два пројeкта, а градоначелник Требиња Мирко Ћурић је за Срну изјавио да Градска управа очекује да ће Србија донирати опрему за Аграрни фонд и помоћи у уређењу пословне зоне “Волујац” у овом граду и да ће на тај начин бити настављено заједничко реализовање активности које помажу развоју Требиња и Републике Српске.

Ћурић је истакао да би се донацијом неопходне опреме за Аграрни фонд значајно помогао све већи број пољопривредника на подручју Требињу, а подразумијевала би куповину 70 различитих машина, расадника, 30 професионалних пластеника и покретне хладњаче. Он је истакао да пројекат који ће конкурисати према Влади Србије приликом расподјеле нових око 18 милиона КМ за донације локалним заједницама у Републици Српској, у себи садржи и изградњу фарми за музне краве, куповину опреме за паковање кабастих и прерађених производа, те формирање лабораторије за испитивање квалитета и здравствене исправности хране.

Према његовим ријечима, вриједност овог пројекта је око 500.000 евра. Ћурић је рекао да ће град Требиње конкурисати и са пројектом уређења пословне зоне “Волујац”, чиме би се потенцијалним инвеститорима омогућили још бољи услови за отварање производних погона.

Билећа кандидује пет пројеката

Приоритетни пројекат који ће општина Билећа кандидовати за донацију Владе Србије локалним заједницама у Републици Српској јесте набавка цистерне за фекалије која би функционисала у оквиру предузећа „Пречистач отпадних вода“ у Билећи, рекао је Срни менаџер ове општине Михајло Вујовић. Према његовим ријечима, вриједност овог пројекта је око 100.000 КМ.

Поред тога, Билећа ће кандидовати пројекат изградње легат куће билећким оскаровцима Карлу Малдену и Душану Вукотићу, а вриједност тог пројекта би, према Вујовићевим ријечима, била максимално 300.000 КМ.

Трећи пројекат је реновирање Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“, за шта им је потребно око 450.000 марака.

Испитивање налазишта камена у околини Билеће и алтернативног извора водоснабдијевања на планини Баба још су два пројекта са којима ће Билећа конкурисати за донацију Владе Србије. Процјењује се да би за ове пројекте испитивања било потребно по 200.000 КМ.

Невесињу приоритетна два пројекта

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао Срни да ће кандидовати два пројекта за финансирање донаторским средствима Владе Србије у склопу помоћи локалним заједницама у Републици Српској.

– Имамо завршен пројекат за изградњу улица у бившем војном логору гдје је почела градња нове четврти. Тамо је изграђен велики тржни центар, у току је градња стамбене зграде и на тој локацији биће отворена потпуно нова стамбено-пословна зона. Почела је изградња Улице 9. јануара која ће бити повезана са улицом која води ка кружном току – изјавио је Авдаловић Срни.

Према његовим ријечима, са том улицом биће повезан низ мањих улица за чију изградњу је неопходно око милион марака, док ће градња Улице 9. јануара коштати око 400.000 евра.

Авдаловић каже да се други пројекат односи на енергетску ефикасност старог дома војске.

– У тој згради су смјештене Музичка школа, Библиотека и Градска галерија. Тај пројекат, чија је израда у току, вриједан је између 200.000 и 300.000 марака – напоменуо је Авдаловић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић недавно је најавио састанак свих начелника и градоначелника из Српске и представника неколико општина из ФБиХ са већинским српским становништвом са високим званичницима Српске и Србије.

На састанку, који ће бити одржан почетком маја, требало би да буде ријечи о реализацији досадашњих и даљој сарадњи на реализацији будућих пројеката за које ће Влада Србије у овој години издвојити 9,3 милиона евра.

 

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар