Требињцу Васу Љубибратићу 13 година робије

  •  Васо Љубибратић из Требиња осуђен је у Суду БиХ на 13 година затвора због организованог криминала и плјачки Привредне банке Сарајево и „Поште 2″ у Сарајеву.Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Биљана Ћуковић.

ljubi
Љубибратић се повезује са организованом криминалном групом Дарка Елеза, а у пресуди се наводи да је учествовао у плјачки 2,2 милиона евра Привредне банке Сарајево која је почињена 29. јуна 2006. године у Алеји Босне сребрене. Терети се и да је учествовао у плјачки сарајевске „Поште 2″ из које је у јуну 2008. однесено 668.000 марака.
Љубибратић је ослобођен оптужби да је као члан групе Дарка Елеза учествовао у покушају убиства Ђорђа Ждрала 6. октобра 2006. испред кафића „Спорт“ у Лукавици.
Према наводима пресуде, Љубибратић је био један од четворице плјачкаша који су у Алеји Босне сребрене пресрели транспорт новца Привредне банке. Он је кундаком разбио стакло на возилу агенције „Сецуритас Ципос“ које је превозило новац. Ту је заједно са саучесницима покупио новац, а потом су у блиндирано возило заклјучали раднике обезбјеђења.
Плјачку Поште починио је са још десет саучесника, а том приликом они су раднике поште свезали и тукли. Након што су покупили новац, раднике Поште су заклјучали у трезор и побјегли.
Према тачки оптужнице за покушај убиства Ждрале, Љубибратића су теретили да је заједно са Драганом Вујичићем, који је умро прошле године, довезао у Сарајево аутомобил „шкода октавија“ који је коришћен при покушају убиства.
Образлажући пресуду судија Ћуковић је рекла да је Љубибратић ослобођен ове тачке јер није доказано да је у томе учествовао. Свједоци се нису могли сјетити да ли је оптужени Љубибратић украо и довезао у Сарајево „шкоду“ коришћену приликом покушаја убиства Ждрале.
Један од бранилаца Љубибратића, адвокат Фахрудин Ибришимовић најавио је да ће уложити жалбу на пресуду Апелационом вијећу Суда БиХ.
Рјешењем Суда БиХ Васи Љубибратићу су укинуте раније изречене мјере забране и одређен му је притвор који може трајати девет мјесеци или до нове одлуке Суда. Такође, обавезан је да Привредној банци Сарајево и сарајевској „Пошти 2″ врати оплјачкани новац, односно 2,2 милиона евра и 668.000 марака.

Извор: Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар