Линта против нацрта резолуције Велике Британије о Сребреници

  • Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта одбацио је нацрт резолуције Велике Британије којим се осуђује геноцид и свако порицање геноцида у Сребреници јер, како наводи, неће допринети јачању помирења и сарадње међу народима у Босни и Херцеговини и региону.

Linta
Наглашава да се тако шаље “нецивилизацијска порука да су само бошњачке жртве вредне жаљења, а српске и све друге жртве нису”.

Председник Коалиције апелује на Велику Британију да повуче постојећи и припреми нови нацрт резолуције којим би били осуђени сви злочини који су почињени на подручју БиХ и одала почаст свим жртвама без обзира на националну и верску припадност.

“На овај начин Велика Британија би дала суштински допринос успостави дијалога, прихватању одговорности за злочине свих страна у грађанском рату и искреној подршци свим жртвама као темеља за јачање трајног мира и стабилности како у БиХ, тако и у региону”, наводи Линта.

У нацрту резолуције Велике Британије о Сребреници, чији текст објављују данашњаПолитика и Новости, осуђује се свако порицање геноцида у Сребреници, а чланице УН се позивају да будућим генерацијама “усаде лекције” из прошлости, односно апелује на државе да лекције о оваквим злочинима уђу у школске уџбенике.

Резолуција о Сребреници би на предлог Велике Британије 7. јула, четири дана пре обележавања 20-годишњице злочина у Сребренции, требало да усвоји Савет безбедности УН.

Извор: РТС/ Танјуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар