Таблоид покрстио оца Аца и Дражена Петровића!

  • Странице наших таблоида, нажалост све читанијих, одавно су гиљотина на којој се, оштрицом безочних лажи и конструкција, секу част и углед појединих личности. Згражавање „нормалног света“ над таквом појавом, демантији најбруталнијих измишљотина као и судске осуде листова која их пласирају, и даље су слабашна брана тој ружној пракси, односно том квазиновинарству. Доказ за то је и недавни текст једног београдског таблоида у којем је Херцеговац Јоле Петровић, отац светски познатих кошаркаша Дражена и Александра – Аца, представљен као конвертит.

Јоле Петровић са супругом Бисерком и синовима Александром и Драженом (Фотографија из монографије о Дражену Петровићу)

Тај лист је, нажалост већ у наслову, устврдио да је Јоле Петровић, Србин и православац, пореклом из околине Требиња, своју веру „продао за вечеру“ и „од Јована постао Јоле“. Није  прецизирано о којој је другој вери реч, али су читаоци, вероватно, брзо закључили да се ради о Јолином преласку у католичанство, јер он, већ више од седам деценија, живи у Хрватској, где се оженио Хрватицом Бисерком и с њом добио оба славна сина.

ЈОЛЕ ПЕТРОВИЋ ЈЕ ДОБИО ИМЕ ПО ДЕДИ – МАЈЧИНОМ ОЦУ

„Непобитна је истина да мој стриц никада није ни помислио да мења своју прадедовску веру, као ни име, које носи већ 93 године“, каже Бранко Петровић, син Јолиног рођеног брата Риста, који живи у Земуну.

ХРАМ ЈЕ 1909. ГОДИНЕ ОСВЕШТАО СВЕТИ ПЕТАР ЗИМОЊИЋ: Јоле Петровић крштен je у цркви Светог цара Константина и царице Јелене у родној Загори (фото: Трифко Ћоровић)

Према његовим речима, Јоле Петровић је име добио на крштењу у православној цркви у родној Загори код Требиња, по Јоли Јокановићу, мајчином оцу. У завичају, из којег је отишао као момак, имао је и старијих и млађих имењака. Његови отац и мајка, Јово и Цвијета,  били су Срби православци, као и сви њихови преци на разгранатим породичним стаблима.

ХЕРЦЕГОВАЧКИ КОРЕНИ – ПРЕЦИ ПОСЛЕДЊИХ 200 ГОДИНА ЖИВЕЛИ У ТРЕБИЊСКИМ БРДИМА

Занимљиво је да се у таблоидима, али и у другим медијима, „провлаче“ и друге грешке у вези с Јолом и његовом породицом. Тако је, на пример, више пута написано да су „Ацо и Дражен, по оцу пореклом Црногорци“. Тај наопаки закључак је, вероватно, изведен из чињенице да су Јолини далеки преци, још у осамнаестом веку, преселили у требињска брда, односно у Загору, из Старе Херцеговине, српске области на северу данашње Црне Горе. С обзиром на време када се то догодило, апсурдно је ове Петровиће називати Црногорцима, јер је црногорска нација политички продукт новијег времена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  СЕЛО ЗАГОРА: Свети Петар Зимоњић освештао Храм Светог цара Константина и царице Јелене (ФОТО)

Медији, чак и они озбиљнији, често греше и у представљању родбинске блискости познатог кошаркаша Дејана Бодироге са браћом Петровић. Тачно је да су Дејанова баба Госпава и Ацов и Драженов деда Јово били брат и сестра, а самим тим и нетачно да је Госпава била Јолина сестра, како се, понекад, пише. (Знам то поуздано, јер сам, Јолиним синовима, као и Дејану, „други рођак“, како то кажемо ми Херцеговци. Моја баба Аница, очева мајка, рођена је сестра Јова и Госпаве.)

На овом гробљу почивају преци Аца и Дражена Петровића (фото: Трифко Ћоровић)

АЦО НИКАД НИЈЕ ЗАИГРАО ЗА ХРВАТСКУ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ

Не одговарају истини ни медијски наводи да су „покојни Дражен и Ацо били југословенски и хрватски репрезентативци“. Зато што Ацо, као играч, никада није носио дрес Хрватске, пошто је играчку каријеру био завршио пре осамостаљивања те земље, односно распада Југославије. Ацо је, међутим, био селектор најбоље кошаркашке селекције Хрватске.

Јоле, Бисерка и Дражен Петровић испред катедрале Нотр Дам у Паризу (приватна архива – публиковано на сајту www.mok.hr)

ПЕТРОВИЋИ СУ ИЗУЗЕТНО ЦЕНИЛИ ДРАГАНА КИЋАНОВИЋА

Браћа Петровић су играчку каријеру започели у родном Шибенику, а пре одласка у иностранство бранили су боје загребачке Цибоне. Било је, својевремено, спeкулација да ће Дражен, из Шибенке, прећи у Звезду или Партизан, али су то биле јалове наде. Оптимизам Звездиних навијача био је заснован на факту да је Дражена, на почетку каријере, тренирао некадашњи ас црвено-белих Зоран Мока Славнић, док је лепе снове партизановаца подстицало то што је Дражен, као војник у Београду, тренирао са црно-белима, и његова изјава да би волео да заигра заједно са Партизановом ведетом Драганом Кићановићем, којег су изузетно ценили и он и брат му Ацо.

Јово Вуковић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар