Мостар се дијели на двије зоне

  • Странка демократске акције /СДА/ одустала је од својих захтјева да се у Мостару формирају општине, а нови приједлог је двије градске зоне – једна на подручјима бивших бошњачких општина, а друга бивших хрватских општина, речено је на трибини на којој је представљен приједлог СДА за Мостар.

mostar 640

Из СДА су потврдили да су са ХДЗ-ом БиХ скоро били договорили рјешење за Мостар које би подразумијевало јединствену Градску управу, Градско вијеће, буџет, те двије градске зоне – Стари град и Нови град.

Предсједник СДА Мостар Салем Марић рекао је да је СДА тражио четири или шест општина, али ХДЗ је инсистирао на двије зоне.

„Ми би одустали од назива градских општина, али да видимо шта су надлежности. Наш је број увијек био већи од два, али ХДЗ је предлагао искључиво двије. Ово је задње што је било договорено с ХДЗ-ом, међутим ХДЗ кроз ово питање жели да ријеши и питање избора хрватског члана Предсједништва, те гласање у Дому народа Парламента БиХ. НЈима се не жури, јер имају градоначелника“, рекао је Марић.

Он је додао да СДА има још неке приједлоге и да је све ствар договора.

СДА инсистира на формирању општина, односно зона које би имале одређена овлашења, јер тврде да се подручја с бошњачком већином не развијају, јер то не дозвољава ХДЗ.
ХДЗ је у оквиру Хрватског народног сабора дао рјешење за Мостар које подразумијева јединствен град и седам изборних јединица, али предлаже повећање максималних и смањење минималних квота у Градском вијећу чиме би се омогућила доминација једног народа.

Приједлоге су у међувремену дали и СДП и ДФ, те Центар за мир и мултиетничку сарадњу на чијем је челу бивши градоначелник Мостара Сафет Оручевић.
Координација српских удружења у Мостару става је да Мостар мора остати јединствен град и да се морају задржати минималне и максималне квоте у Градском вијећу које обезбјеђују заступљеност конститутивних народа.

У Мостару су интензивирани преговори око измјена Изборног закона БиХ и Статута града, јер је Уставни суд Бих на захтјев хрватских делегата прије пет година донио одлуку о неуставности одредби Изборног закона БиХ у дијелу за Мостар због чега овај град није имао изборе осам година.
Трибину, која је синоћ одржана у Мостару, организовало је Вијеће конгреса бошњачких интелектуалаца.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар