ПАТРИЈАРХ ПОФРИРИЈЕ: Монашки живот у Мркоњићима – дар Божији (ВИДЕО)

  • Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Духовном центру Мркоњићи да је монашки живот на овом мјесту велика радост и дар Божији, те да онај који хоће да монахује треба да се труди да буде камичак у мозаику подвига Светог Василија Острошког и Тврдошког.

Патријарх Порфирије у Мркоњићима (Фото: Александар Чаки Милићевић)

 – Онај који хоће да монахује треба се трудити да буде један камичак у мозаику подвига Светог Василија Острошког, кога не само људи препознају као великог подвижника, него га и Бог прославља као светитеља – рекао је патријарх Порфирије у бесједи у цркви у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија.

Патријарх је навео да Бог, због љубави Светог Василија према Господу, њему излазећи у сусрет, излази и онима који хоће да се држе за скуте Светог Василија, да се каче о његова плећа и рамена.

– Благословен сваки који долази на ово мјесто, а прије свега онај који хоће да свој живот и себе, све што има, посвети Богу у монашком начину спасавања, а нарочито је благословен онај који то чини овде на овом светом мјесту – рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је, у оквиру своје прве канонске посјете Требињу, данас посјетио Духовни центар Мркоњићи, изграђен у родном мјесту Светог Василија Острошког и Тврдошког.

Патријарх Порфирије у Мркоњићима (Фото: Александар Чаки Милићевић)

Доста Херцеговаца из Србије је дошло у завичај како би дочекало свог патријарха, а међу њима је био и угледни домаћин Неђо Тркља

 

Ученици требињских основних и средњих школа уручили су патријарху пригодне поклоне, а поздравио га је и дјечији хор из Љубиња.

РТРС
Видео прилози: Александар Чаки Милићевић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар