ТРЕБИЊЕ, 13. ОКТОБАР 2022. ГОДИНЕ: Изложба и промоција књига Милана Мицића поводом сто година од колонизације Војводине

  • У четвртак, 13. октобра у 19.00 часова, у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу биће свечано отворена изложба ,,Стрма равница – сто година од колонизације Војводине“ аутора Богдана Шекарића, музејског савјетника етнолога и Димитрија Михајловића, кустоса историчара из Музеја Војводине.


Изложбом ,,Стрма равница“ обиљежено је сто година од доласка првих колониста – добровољаца из Херцеговине, Црне Горе, Лике, Далмације, Босне, као и Мађарске и Румуније на подручје новоосноване Краљевине СХС, тачније на простор Војводине.

Изложба је је замишљена да представи живот колониста, њихове обичаје, ношње, одликовања, оружје, оруђе, документа, покућство и фотографије. Посјетиоци ће имати прилику и да погледају документарне филмове који говоре о сјећањима на изградњу досељеничких насеља, страдања у Другом свјетском рату и обичајима које су задржали из старог завичаја.

Изложба ће бити доступна за посјетиоце до 2. новембра 2022. године.

У оквиру отварања изложбе биће одржана и промоција књиге ,,Колонистичка насеља (‪1920-1941‬) 1-2, аутора Милана Мицића, историчара и генералног секретара Матице српске.

Књига садржи кратку историју 40 колонистичких насеља насталих између два светска рата у Банату, Бачкој и Срему међу њима и насеља у којима су насељени српски добровољци из Херцеговине (Требиње, Билећа, Гацко, Невесиње, Љубиње, Столац, Мостар, Чапљина, Коњиц). То су нова насеља: Степановићево, Липар, Сириг, Танкосићево, Алекса Шантић, Војвода Степа, Војвода Бојовић, Банатски Душановац, Селеуш, Павлиш, Влајковац, Руско Село, Хајдучица, Банатско Карађорђево…

О књизи говоре: Зоран Вељановић, Богдан Шекарић и Димитрије Михајловић из Музеја Војводине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар