Београд, 7. мај: Састанак Патријарха Иринеја са делегацијом Херцеговаца у Србији

  • Ексклузивно У склопу припрема за највећи и најзначајнији херцеговачки скуп у овоме веку (Херцеговачка академија, 8. јун) данас је стигла потврда из СПЦ да ће се Патријарх Иринеј састати са делегацијом херцеговачких удружења у четвртак 7. маја у Патријаршији.

    IMG_0055

    Пребиловци се тичу сваког православца: Патријар Иринеј и Светозар Црногорац (Фото: Слободна Херцеговина)

– Патријарха ћемо упознати са програмом и значајем Херцеговачке Академије, а поред благослова Његове Светости очекујемо и да ће присуствовати овој свечаности. Након проглашења пребиловачких мученика Светим, као и доласка благодатног огња у Пребиловце, за духовни живот сваког православца Пребиловци и Херцеговина имају посебан значај – ексклузивно за портал Слободна Херцеговина, прокоментарисао је Светозар Црногорац, потпредседник Координационог одбора и иницијатор овог скупа, подсетивши да Херцеговачка академија прекида врло свесно вишедеценијско ћутање.

– Пребиловци као најстрадалније село у Европи симбол је једног ширег херцеговачког страдања које је у бившој Југолавији, а и шире у свету, углавном прећутано. Зато је и сама Академија позив не само Херцеговцима, већ свим православцима и људима добре воље да се заједно сјетимо невиних жртава које су два пута убијане и да смогнемо снаге да заједно обновимо Храм Христовог Васкрсења по узору на онај из Јерусалима – поручио је Црногорац.

Као што смо и раније писали, у великој сали Задужбине Илије Коларца у Београду 8. јуна 2015. године у 19.30 часова биће одржана свечана Херцеговачка академија посвећена успомени на српске жртве 1941-1945 године и обнови храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима.
Ово ће уједно бити највећи и до сада једини скуп Херцеговаца овакве врсте икада одржан у Србији.

Досадашњи списак личности који су потврдили своје учешће на Академији без сумње сведочи да је реч о скупу од изузетног националног значаја.

Међу истакнутим личностима на поменутом списку налазе се песници: Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Гојко Ђого, Ђорђе Сладоје, Божидар M. Глоговац, драмски уметници: Гојко Шантић и Небојша Кундачина, првакиња Београдске опере Јадранка Јовановић, гуслари: Славко Алексић, Бошко Вујачић и Вељко Ђурановић, а посебан печат вечери даће академски хор „Лола“ са диригентом Милованом Панчићем.

Текст: Трифко Ћоровић / Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар