ДАН ГАТАЧКЕ БРИГАДЕ: Освештано спомен-обиљежје за страдале борце

  • Свештенство Гатачких парохија са игуманом Манистира Голије освештали су данас новосаграђено спомен-обиљежје на коме су исклесана имена 153 погинула борца Војске Републике Српске одбрамбено-отаџбинског из Гацка.

Прије освештања споменика које је дјело архитекте Ранка Окуке у храму Свете Тројице служен је парастос погинулим борцима, постројавање припадника Гатачке бригаде и изнесене су ратне заставе.

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић открио је споменик и у обраћању присутнима изразио задовољство јер је завршено спомен-обиљежје које се како каже градило годину дана.

„Споменик је дуг према једној великој генерацији која је уградила животе у темеље Републике Српске“, рекао је Радмиловић и напоменуо да је споменик већином финансирала ова општина.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић поздравио је припаднике Гатачке бригаде поздравом „Помоз’ Бог јунаци“ и изразио најдубље поштовање према породицама погинулих сабораца.

„У рату сам мислио да сам упознао највеће и најбоље јунаке, припаднике Војске Републике Српске али сам упознао много веће јунаке него што су војници а то су мајке погинулих сабораца које са највећим поносом и достојанством носе своју бол и то се мора посебно поштовати“, рекао је Савчић.

Он је напоменуо да је „рат завршен, али борба није“, и подсјетио да постоје свакодневни напади на одбрамбено-ослободилачки рат.

Српски члан предсједништва у БиХ Младен Иванић истакао је да је слобода најбитнија и зато је српски народ дизао устанке и буне.

„Херцеговачки корпус Војске Републике Српске је био симбол снаге, јер је држао велики простор, а Гатачка бригада је била најбоља“, рекао је Иванић.

Он је навео да је највећа вриједност што је учинила Војска Репубике Српске што је спријечила погром цивила.

Поводом 7. августа, Дана Гатачке бригаде Војске Републике Српске кроз коју је прошло 1.500 бораца, од којих је 49 погинуло, а 274 су рањена, синоћ је у Гацку одржана свечана академија.

Гатачка бригада симболично обиљежава 7. август као дан сјећања на први борбени задатак 1992. године.

Гатачка бригада носилац је Ордена Радована Караџића, а осам гатачких бораца одликовано је Медаљом Милана Тепића.

Обиљежавању су присуствовали лидер СДС-а Вукота Говедарица, потпредсједник Народне Скупштине Соња Јовићевић-Караџић, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, бивши предсједник Црне Горе Момир Булатовић, син Генерала Војске Републике Српске Дарко Младић и други гости.

БН ТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар