ЗАР ДА НАМ АЛБАНЦИ ОТМУ ГУСЛЕ: Хитно кандидовати епско пјевање уз гусле за упис на листу УНЕСКО

  • СХ преноси драматичан апел предсједника Савеза Гуслара Србије Слободана Драшковића упућен свим надлежним државним институцијама

guslar
Обраћамо Вам се са апелом да хитно покренете процедуру за номиновање српског епског певања уз гусле за упис на листу репрезентативних елемената нематеријалне културе УНЕСКО-а. Повод за тон овог дописа јесте информација која већ неко време постоји као незванична међу онима који су за овај сегмент културе заинтересовани, али се сада о њој и јавно пише, као што можете погледати преко следећег линка :

www.ocnal.com/2016/09/albanian-epos-of-heroes-at-unesco.html

Пре свега, желимо да изразимо своје уверење да је гусларско певање, уз елементе већ уписане на листу УНЕСКО-а – славу и коло, засигурно један од најрепрезентативнијих елемената који се налазе на националној листи НКН. У том смислу надали смо се да је оно наредни кандидат Србије за тај статус, али смо недавно били дубоко разочарани информацијом из Центра за нематеријално културно наслеђе да Национални комитет има у виду неки други елемент. Поштујемо и мишљење стручњака и вредност осталих елемената културног наслеђа, али смо изненађени да код ове одлуке очигледно није узет у обзир ниво репрезентативности: национални ранг, какав певање уз гусле има, без дилеме је изнад неких локално значајних уметничких израза, вештина и пракси. Осим тога, сигурни смо да не треба много појашњавати  негативне стране могућности да нека друга држава из окружења номинује (и упише) овај елемент пре нас, без обзира на (теоријску) могућност да и ми то накнадно учинимо.

Поред тога што је Савез гуслара Србије, као «кровна» организација свих гусларских друштава у Србији сарађивао са стручњацима током припреме документације за упис на Националну листу НКН, дали смо иницијативу и понудили помоћ за припрему номинације за листу УНЕСКО-а. Дакле, ми смо са своје стране, као „локална заједница“, учинили све што се од нас очекује, те сматрамо је на онима који су маргинализовали епику и гусле у оваквим околностима велика историјско-политичка одговорност према културној прошлости, садашњости и будућности. Стога још једном позивамо здушно све надлежне да по хитном поступку припреме кандидатуру епског певања уз гусле за упис на листу УНЕСКО-а као репрезентативног елемента културе Србије.

председник Савеза гуслара Србије
Слободан Драшковић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар