НАСТАВЉАЈУ СВЕТОВИМ СТАЗАМА: Слободан Бобан Драшковић нови предсједник Клуба Гачана у Београду

  • Након великог губитка и празнине која је настала одласком у вјечност Светозара Црногорца, на празник свештеномученика Митрополита Јоаникија Црногорског, одржана је изборна скупштина Клуба Гачана у Београду.

Секретар Трифко Вуца, предсједник Скупштине Славко Гојковић и предсједник Клуба Гачана Слободан Бобан Драшковић

За новог предсједника Клуба Гачана једногласно је изабран Слободан Бобан Драшковић, док су потпредсједници др Милимир Кошутић, проф. др Јадранка Милошевић, Ранко Гојковић и Раде Црногорац.

– Живимо у временима када је Гачана чини ми се, најмање у Гацку, или још тачније у гатачким селима, која се одавно празне. Прва тачка програма Клуба је омасовљaвање, и посебно подмлађивање чланства – поручио је у свом говору Бобан Драшковић.

Он је подсјетио да Клуб Гачана постоји 34. године а да су у том периоду њиме руководили: Радивоје Петковић, Костадин Пушара, Мишо Поповић, Видак Ковачевић и Светозар Црногорац.

– Имао сам велику част да са Видаком, а посебно са Светом блиско сарађујем. Велика је и важна била улога способног, продорног и часног човека, кога нису случајно назвали гатачким кнезом- Видака Ковачевића. Са Светом и тадашњим челницима Клуба у ратним годинама је прикупљао помоћ и слао у завичај, помагао у свим осталим хуманитарним активностима а посебно у збрињавању рањеника . Али и низ осталих иницијатива, донације за постављање спомен-бисти Перу Слијепчевићу и др Саву Бумбићу, активно учешће у организовању Ћоровићевих сусрета, финансирање штампања и промоције књига, прикупљање новчаних прилога за изградњу православних храмова и много тога још – рекао је Драшковић који се посебно осврнуо на лик и дјело Светозара Црногорца.

Најавио је штампање књиге са радним насловом “ Споменица Светозару Црногорцу“, где би били сабрани његови текстове на разне теме које је објављивао углавном на порталу Слободна Херцеговина, а у другом дијелу записи његових пријатеља и поштоваоца о њему.

– Хоћемо и на тај начин да се одужимо Светозару и сачувамо успомену на њега, његове идеје и његова непролазна дела – рекао је Драшковић.

НОВО РУКОВОДСТВО КЛУБА ГАЧАНА

Нови Управни одбор састоји се од 9 чланова, а  у њему су, осим предсједника и четворо потпредједника, Миладин Милошевић, генерал Спасоје Мучибабић, Милимир Јегдић и Немања Слијепчевић.

За предсједника Скупштине изабран је Славко Гојковић, а потпредсједник је Марко Ковачевић.

За секретара Удружења реизабран је Трифко Вуца.

Надзорни одбор чине Милутин Јегдић, Никола Стојановић и Милован Бољановић.

Клуб Гачана установио је Стручни савјет у коме су Милош Марковић, Петар Бумбић и Слободан Супић.

Клуб Гачана је установио у крсну клаву – свештеномученика Петра Зимоњића, који се прославља 17. септембра.

– Наш Гачанин, Свети Петар Зимоњић, митрополит Захумско – херцеговачки и приморски, а потом и Дабробосански, мученик, пострадао је за веру православну и српство мило, иако је могао да се склони из Сарајева где га је рат затекао, остао је уз свој народ и изабрао Царство небеско. Завршио је свој овоземаљски живот у Јасеновцу – рекао је Драшковић који се потом осврнуо и на један од најзначајнијих завичајних јубилеја .

– Ове године навршава се 200. година од рођења и 110. година од смрти највећег херцеговачког јунака свога времена Стојана Ковачевића. Намера нам је да ове значајне јубилеје обележимо не било каквим програмом, него Академијом посвећеном Стојану, на Коларцу, или сличном простору уз учешће пробраних историчара, књижевника, уметника… – рекао је Драшковић и најавио читав низ програмских активности којим ће се промовисати име Гацка и Херцеговине у матици Србији

Слободна Херцеговина

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар