Сјај српске витешке традиције поново у Требињу

  • У оквиру пројекта „Очување српске традиције-витешка надметања и поетска моћ српске историје” који се реализује уз подршку Републике Србије, Министарства спољних послова (Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону) и уз подршку Града Требиња, Kњижевно удружење “Сусрет” Требиње ће на базену Брегови 17. августа, са почетком у 10 часова, организовати другу по реду  манифестацију традиционалних српских витешких надметања Душанов мач, Стефанов штит“.

Ова манифестација је прошле године окупила преко 2000 људи, који су гледали такмичења преко 150 учесника надметања. Ове године очекује се још већи број учесника који ће уз богат културноумјетнички програм и уз промоцију традиоционалних српских јела моћи уживати у оживљавању српске прошлости.

Двије велике личности српске историје, цар Душан Силни и деспот Стефан Лазаревић одабрани су не због тога што су то велике личности српске историје, већ и као јасни симболи онога што Срби могу да буду у околности кад им политичке околности иду на руку или не иду.

Пошто је циљ манифестације подизање свијести о значају српских традиционалних надметања те успостављању сарадње међу српским витешким и соколарским удружењима организатори су позвали екипе из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Ове године, кроз сликарске радионице о српским грбовима и њиховом значају кроз историје, у склопу које ће др Ђорђе Мандрапа одржати  предавање на тему „Хералдика у српским земљама”, учесници и посјетиоци ће се информисати о сјају и величини српске историје.

Ђорђе Мандрапа је доктор наука на пољу архитектуре и урбанизма, и доцент на Факултету савремених уметности. Добитник је више награда из области архитектуре и учесник је неколико највећих европских манифестација које се тематски баве реконструкцијом и оживљавањем средњовјековног живота, као што су фестивали Грунвалдска битка у Пољској, или Времена и епохе у Москви , а сарађивао је и на серији Српски јунаци средњег вијека.

Да пјесме и игре, како то доликује српским манифестацијама, не недостаје побринуће се етно-група „Симонида” из Невесиња.

Уз Министарство спољних послова Србије и Град Требиње манифестацији су подршку дали бројне фирме и преивредници из цијеле Херцеговине.

Нека буде надметање и нека најбољи побиједи!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар