САВЈЕТОВАЊЕ У КЛАДОВУ: Изазови у добровољном давању крви

  • Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине је и ове године организовао Савјетовање за волонтере сараднике, организаторе акција добровољног давалаштва крви и добровољне даваоце крви. Овогодишње Савјетовање којем је присуствовало 110 учесника организовано је у Кладову, у периоду од 27. до 29. септембра 2019.године.

Циљ савјетовања је био подизање свјести о култури добровољног давања крви, стицање вјештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви.

У име Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији и ове године Савјетовању је присуствовао Бојан Миленић један од организатора акција, иначе, секретар Основне организације Црвеног Крста Новог Сада актива Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља.

 

У свом обраћању присутнима Миленић је истакао да су млади из Удружења, за непуне 3 године колико организују акције добровољног давања крви, постигли запажене резултате у броју прикупљених доза али и у самом начину организације акција. Бројка од преко 450 доза крви у протеклих 7 акција довољно говори колико су млади из Удружења посвећени овој хуманој мисији. Миленић је такође пренио позитивна искуства али изразио и жаљење што се у организацију акција не укључују и друга завичајна Удружења којих у Новом Саду и Београду има и преко 100.

 

Савјетовање је отворио Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада који је поздравио присутне госте и сараднике и представио Програм Савјетовања.

Раде Станојчић, самостални стручни сарадник Црвеног крста Новог Сада, представио је Активности Црвеног крста Новог Сада на плану добровољног давања крви. Промоцију добровољног давалаштва крви кроз електронске медије представио је Јован Вигњевић. Јелена Милић, самостални стручни сарадник Црвеног крста Војводине, представила је улогу Црвеног крста на основу новог Закона о трансфузијског медицини.

Организовање свих акција незамисливе су без добре сарадње са Заводом за трансфузију крви Војводине а о улози службе за трансфузију крви говорила је прим. др Сања Богдановић, в.д. директора Завода за трансфузију крви Војводине. Анализу резултата Завода за период јануар-август 2019. Године представила је Прим. др Душица Адемовић Сазданић, начелница Завода за трансфузију крви Војводине.

Савјетовању су присуствовали и представници Црвеног крста Македоније, Црвеног крста Скопља, Осијека, Зрењанина, Бачке Паланке, Сомбора и Сремске Митровице. Организатори су за све присутне обезбједили и обилазак Ђердапске клисуре бродом уз стручно вођење водича који је представио богату историју овога краја. Присутни су уживали у величанственом пејзажу задивљени и Трајановом таблом, каменом скулптуром дечанског краља Децебала и румунског манастира Мраконија.


Савјетовање је изузетно корисно за нас организаторе акција јер је то добра прилика да размјенимо искуства. Организација је била на високом нивоу а домаћини су одговарали на сва питања учесника. Потрудићемо се да на сљедећем Савјетовању присуствује још неко од младих из Удружења – истиче Миленић.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар