Сарајево манипулише жртвама Сребренице

  • Додик и Иванић јединствени по питању резолуције о „осуди геноцида“. Циљ је подизање тензије и рушење мира и стабилности БиХ

08-dodik-ivanic_620x0

ЗА Српску су апсолутно неприхватљиве резолуције о „осуди геноцида“ у Сребреници, које су у парламенте РС и БиХ упутили бошњачки политичари. То је политикантство којим се слаби уставна позиција РС. Осуђујемо сваки злочин и поштујемо сребреничке жртве, али нећемо подржати резолуције које руше мир и стабилност у земљи!

Ово је једниствена порука председника РС Милорада Додика и председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића, који су јуче у Бањалуци разговарали о резолуцијама о „осуди геноцида“ у Сребреници.

Поручили су да српски посланици у Парламенту БиХ неће подржати резолуцију чији су предлагачи парламентарци Денис Бећировић и Мирсад Мешић (СДП БиХ) и Заим Бацковић (БПС), некадашњи бошњачки ратни командант којег Срби сумњиче за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици.

– Очекујемо да српски посланици јединствено одбију овај предлог, јер је очигледна намера Сарајева да подигне тензије – поручио је Додик.

На пропаст је осуђена и иста резолуција коју је у Народну скупштину РС упутио њен потпредседник Рамиз Салкић.

– То јасно говори да је реч о координисаној политичкој акцији Сарајева због приближавања 11. јула кад ће бити обележено 20 година од страдања у Сребреници – рекао је Додик.

Комеморација у Сребреници, како је рекао, треба да буде одржана у миру и да се достојанствено осуди тај злочин. Нажалост, бошњачки политичари упорно манипулишу овим питањем, чиме нарушавају политичку, али и безбедносну ситуацију.

Он је појаснио да Салкић, по Уставу, није ни могао да предложи такву резолуцију, већ да то може да уради искључиво председник РС.

Иванић је такође поновио да сви у земљи треба да искажу поштовање према сребреничким жртвама, али да је политичка злоупотреба овог питања штетна по БиХ.

– Политичко такмичење у томе ко ће више резолуција да предложи знајући да не могу бити усвојене је бесмислено. Желосно је да такве иницијативе долазе од људи који никад у Сребреници не буду и жртве њима служе за личну афирмацију – рекао је Иванић.

Он је поручио да је као члан Председништва БиХ из РС спреман да догађају у Сребреници да пуни дигнитет, али само у случају да то буде скуп којем се одаје поштовање жртвама и стварању бољих односа у БиХ.

АНТИДЕЈТОНСКИ ПРЕДЛОГ СДА
ДОДИК и Иванић су сагласни да је за РС неприхватљива и декларација усвојена на Конгресу СДА којом се тражи уставна реорганизација БиХ. Предлог СДА је формирање БиХ са шест регија без ентитета. – То је антидејтонски и антиуставни предлог и никада неће добити подршку Српске – поручио је Додик

НИШТА ОД ТУЖБЕ
ПОВОДОМ предлога СДА да БиХ треба да обнови тужбу против Србије због ратних догађаја у деведесетим, Иванић је казао да као председавајући Председништва БиХ неће подржати такав предлог. – У том процесу мене нико не може заобићи, а таква иницијатива неће добити моју подршку. То је празна прича. Од тога нема ништа – рекао је Иванић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар