РС ставља рампу на проток гаса ка ФБиХ? 

  • Република Српска ће можда размотрити могућност ускраћивања транспорта гаса предузећу „БХ гас“ из Сарајева преко територије РС јер ФБиХ не дозвољава предузећу „Гас-Рес“ из Бањалуке транспорт њиховог гаса преко територије Федерације.

mapa

Наиме, Слободан Пухалац, директор предузећа „Гас-Рес“, рекао је да је то предузеће упутило молбу „БХ гасу“ да омогући транспорт њиховог гаса преко територије ФБиХ како би се овим енергентом снабдели купци у Источном Сарајеву, а уједно гас понудио и потенцијалним купцима у ФБиХ.

„Одговор ‘БХ гаса’ био је негативан. ‘БХ гас’ је саопштио да је по њиховој важећој Уредби о организацији и регулацији сектора гасне привреде он једини надлежан за транспорт и снабдевање природним гасом на простору ФБиХ и да у складу с тим одбија ‘Гас-Ресу’ приступ транспортној мрежи“, рекао је Пухалац.

У предузећу „Гас-Рес“ тврде да је овакав одговор у директној супротности с Уставом БиХ, у којем је истакнуто да ентитети неће ометати пуну слободу кретања лица, робе, услуга и капитала кроз БиХ, те да ентитети неће успостављати контролу на граници између ентитета. Поред тога, они наглашавају да поступање „БХ гаса“ крши правила Енергетске заједнице, чији је потписник и БиХ, која гарантују слободни приступ трећој страни гасној инфраструктури, што значи да је „БХ Гас“ обавезан омогућити кориштење своје инфраструктуре „Гас-Ресу“. „Гас-Рес“ се након тога жалио и федералном министарству задуженом за енергетику, а из којег су у одговору навели да жалба неће бити размотрена док се не усвоји нова регулатива о гасу на нивоу БиХ. За Пухалца овакав одговор је апсурдан.

„Министарство не поступа ни по уредби коју је само донело већ се позива на неки будући, само њима познати, сет закона који би требало донети на нивоу БиХ“, рекао је Пухалац.

„Независне“ су покушале ступити у контакт с предузећем „БХ гас“, којем смо још у петак ујутро послали питања, али нам до закључења броја одговори нису стигли.

Из предузећа „Гас-Рес“ је, због настале ситуације упућен предлог Министарству за индустрију, енергетику и рударство РС да с федералним партнерима пронађе решење којим би се субјекти из РС и ФБиХ третирали на равноправан начин, а да, уколико то не буде било могуће, РС уведе реципрочне мјере према ФБиХ.

Појашњења ради, „БХ гас“ овај енергент добавља из смера Зворника преко територије РС, а „Гас-Рес“ жели да на исти начин користи дио гасовода у ФБиХ до потрошача у Источном Сарајеву.

У предузећу „Гас-Рес“ сматрају да је апсурдно и то што ФБиХ практично РС признаје као независну државу, с обзиром на то да је на тај ентитет применила одредбе о одбијању статуса повлаштеног купца по којима би предузеће из РС могло имати такав статус само као предузеће стране државе које истовремено има повлаштен статус у ФБиХ. Наиме, тврде да се у поменутој уредби експлицитно наводи да се такве одредбе примењују и на односе између ентитета.

У РС сматрају да је проблем настао у томе што сада „Гас-Рес“ нуди гас по повољнијим цијенама од „БХ гаса“, након што је директно с „Гаспромом“ склопљен уговор о куповини тог енергента.

„Такође, ‘БХ гас’ одбија да плати накнаду за кориштење 60 километара транспортног гасовода у власништву субјеката из РС, а коју одређује Регулаторна комисија за енергетику РС, која је усклађена с нормама које се примјењују у ЕУ. Уколико би се РС понашала на идентичан начин, ФБиХ би у року од 24 часа остала без гаса“, истичу у предузећу „Гас-Рес“.

С друге стране, у надлежном министарству у ФБиХ упозоравају да Устав БиХ није прекршен јер, како тврде, међуентитетска трговина је у надлежности државе БиХ, па је, како објашњавају, до доношења законске регулативе на нивоу БиХ привремено на снази регулатива ентитета ФБиХ.

Додају да је овај проблем још један доказ да је потребно што пре донети закон о гасу на нивоу БиХ.

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар