Првомајски празници: Требиње препуно туриста (Видео)

  • Брује точкићи на коферима, на сваком ћошку паркирани аутобуси. Стигло је у Требиње за првомајске празнике неколико хиљада туриста. Традиционални уранак су прескочили и бацили се у обилазак града.

1 maj
“Посећивали смо манастире који су предивни. Допада нам се, град је много уређен и много је стварно леп. Људи су великодушни и ћевапи су одлични”, рекла је Љиљана Тасић из Србије.

Шкљоцање фотоапарата, смијех и мелодија различитих језика. Смјештај у Требињу данас је тешко наћи, а по пола сата чека се и на слободно мјесто за одмор и кафицу.

“Капацитети су 100 посто пуни како у нашем мислим и у осталим хотелима у граду Требињу. Ко није на вријеме резервисао мислим да ће тешко наћи смјештај за првомајске празнике”, рекао је Драган Хамовић, рецепционар хотела Платани

Стотинак Словенаца опредјелило се за брдарење. Поранили су у пратњи локалних водича и изгубили се у херцеговачком камењару. И Требињци помало уморни од посла и туриста, повукли су се у природу. На менију традиционално, пиво и ћевапи. А најхрабрији су данас отворили и сезону купања.

Многи ипак признају да Први мај за њих одавно нема посебно значење. Али сви су се обрадовали продуженом викенду.

“Па Први мај је за мене само слободан дан. Ништа нарочито. Долазим из Пољске и чак не знам ни како се тачно зове тај празник на енеглеском. Али то је нерадни дан и то је најважније. Осим тога не значи ми ништа”, прича Моника Триплинска из Пољске.

Празноваће се у Требињу и у наредна два дана. Вечерас у град Дучића и платана стиже око двије хиљаде младих фолклораша из читавог свијета. Пјесмом и традиционалним ношњама уљепшеће прославу још једног разника рада у Херцеговини.

Погледајте прилог из Централних АТВ вијести!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар