Проф. Данило Ковач: Укључимо музеје у наставни процес!

  • Награђивани професор бањалучке Гимназије Данило Ковач у протеклим данима је са својим ученицима демонстрирао нови приступ у наставној пракси, а који би се могао примјењивати у разним образовним институцијама.

Проф. Данило Ковач

Наиме, на његову иницијативу ученици су у склопу додатних активности из предмета историја стекли знања о изложеним умјетничким дјелима, прошли обуку коју је организовало љубазно особље Музеја савремене умјетности Републике Српске и на тај начин осмислили програм јавног вођења.

Тако су кроз наставну праксу ученици научили претражити литературу о изложеним сликама, те у ту сврху користити поузданије академске сајтове попут Google scholar-a, Scindex-a, али и Sci-hub-a, развијајући истраживачке вјештине.

Као дио ове активности научили су провјерити академске, али и животне информације доступне на интернету, увјежбавајући медијску писменост и критичко мишљење. Након тога су написали више верзија есеја о сликару кога ће презентовати публици.

Матуранти су изложбу представили ученицима првих разреда. Наставни пројекат имао је такмичарски карактер, будући да су најбољи кустоси презентовали поставку грађанима Бањалуке, својим родитељима и професорима.

– Један од циљева ове активности био је укључивање музеја у наставу, будући да могу бити сјајна основа за побуђивање интересовања ученика. Активном интеракцијом са музејским поставкама ученици дубље и свеобухватније перцепирају њихове идеје, развијају креативност и властите естетске критеријуме. Укључивање музеја у наставу може бити један од одговора наставника на пољуљан систем вриједности и лоше естетске и моралне узоре које ученици неријетко сусрећу у свакодневном животу. Осим тога, радом на заједничким пројектима, наставник упознаје различите сегменте личности ученика, што омогућава да их боље разумијемо и да одговоримо на њихове потребе –  изјавио је Ковач, који се школовао на британском Институту за образовање Универзитетског колеџа у Лондону, затим на француским универзитетима Сорбона и Версај, а тренутно је докторанд Универзитета у Риму „Ла Сапиенца“.

Додао је да поставка Галерије Матице српске, која је тренутно изложена у Бањалуци, погодује развоју патриотских вриједности ученика и рушењу родних стереотипа.

– Ученици су схватили да су већ тада познате сликарке Надежда Петровић и Ана Маринковић, прекинуле каријеру у иностранству, да би у Србији лијечиле сународнике обољеле од заразног тифуса. Анализа храбрих подвига ових сликарки, као и њихова борба за људска права промовишу истинске патриотске вриједности. Тумачење Надеждиних конкретних доприноса, који јој доносе УНЕСKО-во признање за једну од 100 најзначајнијих свјетских личности, омогућава учење на добрим примјерима, повезивање умјетничких, историјских и социолошких наставних садржаја, те промоцију еманципаторских и патриотских идеја – објаснио је Ковач.

Говорећи о улози музеја у наставном процесу, Ковач је нагласио потенцијал и важност материјала Музеја жртава геноцида у Београду за ученике и наставнике цијелог региона.

Додао је да се посредством музеја може створити боља социјална кохезија између учионице и шире друштвене средине, те омогућити ученицима да увјежбају јавне наступе и унаприједе социјалне вјештине, чији је развој омела пандемија.

Посљедња фаза пројекта који раде бањалучки гимназијалци је креирање двојезичног сајта изложбе, који у наставу уводи савремене технологије и помаже даљој промоцији музејске поставке и њених племенитих идеја.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар