Николић: Папа не жели да Степинац доведе до неслагања у хришћанству

  • Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања, током њиховог недавног састанка, рекао да његова жеља није да дође до неслагања у хришћанству због канонизације кардинала Степинца.

064511

Предсједник Србије Томислав Николић истакао је да је тенденција да се хрватски кардинал Степинац канонизује била важан дио разговора с папом.

„Изложио сам своје виђење улоге кардинала Степинца и католичког свештенства у Независној Држави Хрватској и на терет ставио ако не директно учествовање у злочинима, оно макар ћутање пред оним што се дешавало“, рекао је Николић и додао да је побројао и друге католичке свештенике који су током Другог свјетског рата били умијешани у злочине над Србима, Јеврејима и Ромима.

Додаје да је захвалан што је папа у рјешавање питања искључиво Католичке цркве (проглашавање Степинца за свеца) одлучио да формира заједничку комисију са Српском православном црквом.

„То је садржај разговора због кога ће се понеко у Хрватској наљутити, а у Србији ће неки о томе говорити с омаловажавањем“, рекао је Николић.

Истиче да је његов став о папином односу према СПЦ и непризнавању Косова позитиван и да вјерује да су данас сарадња и слога неопходне међу хришћанима.

Према ранијим најавама, кардинал Степинац требало је да буде канонизован до краја 2015. године. Беатификације и канонизације су интерне ствари Римокатоличке цркве.

Извор: Блиц

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар