НАСЛОВИ

Православље у Стоцу (ВИДЕО)

  • Столац је поднебље најстаријег познатог градског живота на нашем простору – ту је некада давно живјела силна и богата `балканска Микена`, илирски град Даорсон грађен попут славног грчког града-државе.

Православље у Стоцу је старо колико и у самој Херцеговини, није погрешно претпоставити да је благовијест хришћанства баш овдје испрва прихваћена с обзиром на близину морске обале, важна путна раскршћа те бројност и древост хришћанских споменика око града.
Емисија Федералне телевизије о столачким Србима и православним обичајима за Бадњи дан и Божић у Стоцу свједочи о скоро потпуно ишчезлом православљу у једном од најљепших и најважнијих градова Херцеговине. Обичаје и сјећања на стара времена још чувају малобројне породице старијих људи, понеки млађи Србин који се вратио и ту засновао породицу и један млади свештеник поријеклом из Босанске Крајине.
Столачки Срби данас су далеко од свог града, славе Божић од Аустралије до Канаде и скандинавских земаља, најпослије има их и по већим мјестима Србије.
Има ли наде да ће се православље сачувати и обновити у Стоцу?! Дакако и безбели. Богу је све могуће, а његов вјечни план свему начин чува. Када ми будемо бољи све наше ће запјевати и процвјетати. Бог достојнима поклања земљу и градове.
Како би то било чудесно и свето дочекати у нашем питомом Стоцу.

Аутор: Химзо Михаљевић
Извор: Федерална телевизија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар