ПОМЕН ЖРТВАМА НАТО АГРЕСИЈЕ У БАРАЈЕВУ: Право на незаборав нико нам не може отети! (ФОТО+ВИДЕО)

  • Први пут у организацији Удружења избеглих, прогнаних, расељених и досељених „Ново Огњиште“ 24. марта 2021. године у храму Светог Саве у Барајеву одржан је помен жртвама НАТО агресије на српски народ.

Предсједник Удружења Јово Добријевић захвалио се на разумијевању свештеницима локалне СПЦО наглашавајући да се и Барајево уписало у оне средине у којима се  молитвено сјећамо свих српских жртава, а симболичан повод је 22. годишњица од дана када је започео један од највећих злочина западне цивилације оличен у акцији цинично названој „Милосрдни анђео“.

 

Том приликом убијено је више од 2.500 Срба, док је 12.500 људи рањено. Срушено је око 200 цркава, уништено 50.000 кућа. Из својих домова са Космета прогнано је више од 250.000 Срба. Уништено је 190 школа, срушено 60 мостова. Непријатељ је на наш народ бацио 25.000 тона експлозива, међу којима је било и 15 тона осиромашеног уранијума. Коначан број жртава никад није утврђен, јер је након силних бомбардовања број канцерогених обољења сваке године вишеструко повећан.

– НATO агресија над Србијом и Црном Гором била је наставак здруженог злочиначког подухвата над српских народом који је започео 1995. године бомбардовањем Републике Српске, а као повод је послужио режиран злочин на сарајевској пијаци Маркале – подсјетио је Добријевић и додао да се српске трагедије памте понајвише кроз судбину дјеце.

– У нашој колективној свијести однедавно је, кроз екранизацију, симболично остала запамћена судбина дјевојчице Даре из Јасеновца у којој је оличено страдање српског народа у усташкој – геноцидној – злочиначкој – творевини НДХ. На другој страни веома је живо сјећање на дјевојчицу из Батајнице, чији нас лик посматра са фресака и подсјећа да на небу имамо нашу заштитницу – дијете Свету Милицу – рекао је Добријевић и додао да је овај скуп уједно и подсјећање на погром над браћом и сестрама са Косова.

Фреска са ликом Милице у храму Светог Саве у Барајеву

– Мартовских дана 2004. године слуге НАТО злочинаца су са Космета протјерале више од 4.000 Срба, а њихова огњишта уништили. О „Жутој кући“ се данас прича као о фикцији, а за злочине над нашим народом не само да нико није одговарао, већ нас тјерају да затварамо очи и ћутке посматрамо срамотну поруку предсједника Српске академије наука и уметности проф др Владимира Костића који шири западњачку мантру тезом да “Косово није наше и да то што прије требамо схватити”. Поново нас уче да треба гледати у будућност и затрти прошлост, као да све ово није виђено у вуненим временима, како је то лијепо описао велики српски пјесник Гојко Ђого. Србин је сваку слободу крвљу платио, зато нам право на незаборав нико нам не може нити смије отети! – закључио је Добријевић.

Он је позвао окупљене да се се придружите раду Удружења Ново Огњиште у Барајеву, које уз разумијевање и подршку свештеника настоји да његује културу сјећања.

Протојереј ставрофор Видо Милић је у својој бесједи истакао да се у ове дане тиховања присјећамо оних који су прерано отишли са овога свијет само зато што су били синови ове земље и чврсто стајали на бранику своје отаџбине супротстављајући се непријатељу који је намјеравао да затре један народ у мисији названој „Милостиви анђео“

 

– Не бих улазио у то какви су разлози и шта је довело до свега тога, али наша је дужност да се бавимо посљедицама и да на сваки могући начин припомогнемо онима који су остали и који су изгубили своје најмилије. Не смијемо да дозволимо да они који су умрли на тјелесан начин, поново умру у нашим сјећањима – поручио је протојереј ставрофор Видо Милић. Он је служио помен уз саслужење јереја Дарка Павловића, протојереја Игора Обрадовића и ђакона Зорана Станковића, док су овом сабрању присуствовали и протојереј Владимир Димић и јереј Огњен Козлина.

Због пандемије короне, која је захватила и одређен број чланова удружења „Ново Огњиште“ одложена је изборна скупштина .

Сљедеће окупљање у организацији Удружења „Ново Огњиште“ заказано је за празник Благе Марије када ће бити одржан молитвени помен за жртве злочиначке акције Олуја.

Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар