Петровданско ходочашће у Павлову пећину (Фото)

  • У Павловој пећини која се налази око два и по километра од Петропавловог манастира вечерас је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио вечерњу службу уз саслужење сестринства овог манастира.

 

Међу вјерницима који су пјешке ишли до пећине био је и велики број дјеце са својим родитељима. Корак по корак по камену, након 40-ак минута, стигли су до Павлове пећине.

Доласком пред пећину, у којој је према предању боравио Свети апостол Павле кријући се од римске власти и у њој покрштавао народ, умор је нестао.

Деветогодишњи Стојан Марковић са сестром и родитељима први пут се испео до пећине.

“Не кајем се што сам овдје дошао и запалио свијеће. Лијепо ми је било и надам се скором доласку опет”, рекао Стојан.

Павлоцс пецина требиње1.јпг

Требињка Раденка Николић која тренутно живи у Београду први пут је била у Павловој пећини. Није крила одушевљење и за све је имала једну ријечи – “божанствено је”.

“Сваки корак је вриједан труда, невјероватан је доживљај и нисам очекивала да ће овако да буде. Божанствено је, али би требало да се унутрашњост пећине освијетли”, рекла је Николићева.

Након вечерње молитве владика је све присутне миропомазао, а подијељен је и освештени хљеб.

Павлова пећина, заштићени национални споменик историје и културе Требиња, стављена је под режим планског управљања града, што, поред чињенице да се о њој и до сада бринуло сестринство Петропавловог манастира, подразумијева већу валоризацију и већу физичку заштиту, што ће у коначници значити и лакши пут вјерницима, али и туристима до ње.

За воду са дна пећине се вјерује да има исцјелитељске моћи за нероткиње и жене које не могу да се удају па има и велики број посјетилаца, због којих је и донесен овај план.

Пећина се састоји од неколико дворана, у којима доминирају масивни облици пећинских стубова грађених од крупних кристала калцита, а у једној је мало језеро са љековитом водом.

Желимир К./trebinjelive.info

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар