Хрватске генерале забринуле најаве из БиХ

  • Пензионисани хрватски генерал Павао Миљавац, предсједник Хрватског генералског збора (ХГЗ), удружења која окупља око 70 пензионисаних хрватских генерала и адмирала, изнио је у суботу забринутост и генерала и високих званичника Хрватске војске наводним најавама оптужница са судова из Босне и Херцеговине због, наводних ратних злочина 90-их, а те је најаве назвао – “мини Хагом”.

 

generali
”Појавили су се проблеми и ми ћемо се ту озбиљно укључити, јер сматрамо недопустивим да се након ослобађајућих пресуда међународног суда у Хагу, неке високе часнике Хрватске војске позива из Сарајева како би били свједоци на тим судовима’‘, изјавио је генерал Миљавац на конференцији за новинаре након након извјештајне скупштине ХГЗ-а у Дому Хрватске војске у Загребу.
‘‘Што се догађа нитко ништа не зна и сви шуте’‘, додао је Миљавац, одбивши одговорити о којим је часницима ријеч.
Нагласио је да није ријеч само о свједоцима већ да постоје информације како су неки и оптужени за ратне злочине, додавши да “их је пуно”, но да нема права говорити о именима.
Генерал Миљавац позвао је и медије да “истраже о чему је ту ствар”.
Предсједник Хрватског генералског збора такође је подсјетио како је Хрватска војска у ослободилачким акцијама тијеком рата у Хрватској и БиХ ратовала тамо темељем међународних договора и конвенција између Републике Хрватске и БиХ.
Казао је да и по међународним конвенцијама смије се учи у териториј сусједне државе до 60 километара ако сте с тог територија нападнути или процијените да вам с тог територија пријети ратна угроза.
”По тим конвенцијама на том се територију не смије остати трајно или успостављати власт’‘, објаснио је генерал Миљавац.
Одбио је детаљније говорити о тим судским позивима за свједочење и наводним најавама оптужница за ратне злочине, поновивши позив медијима да се активније укључе у истраживање те правосудне праксе у БиХ.
Упитан о најавама мимохода хрватских Оружаних снага у Загребу, у поводу 20. обљетнице војно редарствене акције “Олуја”, те полемикама у јавности око тога, Миљавац је одговорио да Хрватски генералски збор нема још коначни став и да ће се састати с хрватском предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић.
Додао је да Загреб заслужује након 20 година војни мимоход, али да Книн треба остати средиште онога што је био стратешки циљ “Олује” и што је поништило једну парадржаву.
”Книн треба остати као трајна вриједност, а након 20 година грађани ове земље заслужују видјети своју војну силу”, казао је Миљавац.
Извор: Фена

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар