ЛИНТА: Пола БиХ је српско и то је трајна чињеница

  • Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта поручује предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу  да је пола Босне и Херцеговине српско и да је то трајна чињеница.

Република Српска је држава која има народ, територију, демократски изабрану власт,  обиљежја, научне, културне, образовне и бројне друге институције. Апсолутна је лаж изјава Бакира Изетбеговића да је сваки педаљ Босне и Херцеговине заједнички и да у БиХ није нипта српско осим назива Република Српска.

Очигледно је да Бакир Изетбеговић не одустаје од политике искључивости с крајњим циљем укидања Републике Српске и свођења Срба на националну мањину и статистичку грешку.

Бакир Изетбеговић би коначно требао да схвати да само политика равноправности, договора и поштовања изворног Дејтонског споразума може да сачува Босну и Херцеговину као државну заједницу.

Линта истиче да Бакир Изетбеговић говори да БиХ постоји хиљаду година али прећуткује чињеницу да је Босна у средњем вијеку била српска земља у којој је преко 200 година владала српска владарска династија Котроманића. Такође, Бакир Изетбеговић добро зна  да прије 1.000 година у Босни није било Бошњака и муслимана.

Поред тога, Бакир Изетбеговић добро зна да су Срби за вријеме турске окупације били изложени прогонима, угњетавању, присилној асимилацији и раду, ратним злочинима, укључујући и злогласни систем „Данка у крви„.

Иако се њихов број у укупном становништву смањио, православни Срби су успјели да остану релативна већина у БиХ све до 60-тих година прошлог вијека.

Број Срба у БиХ за вријеме Југославије почео се смањивати због запостављања српских крајева и планског исељавања од стране комунистичке власти.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар