Пад наталитета у Херцеговини: Незапосленост коријен проблема

  • Пад наталитета у Херцеговини је све израженији, а алармантни подаци да је лани рођено 60 беба мање, те да је сваке године број првачића мањи за близу 100 ученика указују на потребу хитности реакције.

aa
Из Синдиката поручују да иза свега стоји рапидан раст незапослености. Највећи и можда најнеочекиванији пад наталитета се очитује у Основној школи „Јова Јовановић Змај“ у Требињу, у којој су уписана до сада свега 94 будућа првачића, што је најмањи број од рата наовамо.

У подручним одјељењима школе Дражин До уписана су свега два, а у Ластви три нова ђака. Стање је ипак мало боље у остале двије требињске школе, гдје је број новоуписаних ђака на прошлогодишњем нивоу, па је у Основној школи „Вук Kараџић“ пријављено 76 будућих првачића, а у њиховом подручном одјељењу у Петровом Пољу још четворо. „Иако је ова бројка на прошлогодишњем нивоу, у посљедње три-четири године имамо доста мање ученика и формирамо само по три одјељења“, каже директор ове школе Мишо Пешић.

Ситуација је слична и у осталим источнохерцеговачким општинама у којима се у просјеку сваке године уписује по 15 до 20 ученика мање.

Драган Симовић, предсједник Регионалног центра Требиње у Савезу синдиката РС, каже да је на лошу демографску слику источне Херцеговине највише утицала незапосленост јер је цифра од 12.500 незапослених на регији од око 70.000 становника превише. „Тренд напуштања у свим општинама источне Херцеговине траје већ 20 година и он се и даље наставља, а највише нас напуштају дјеца, свршени студенти који остају у већим срединама гдје су и студирали, тако да све више губимо младу, продуктивну популацију и не остварујемо ни просту репродукцију становништва, а камоли шта друго, па становништво рапидно стари“, наводи Симовић.

Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар