Обичаји и вјеровања у Херцеговини (8): Старине и светиње у Невесињу

 • Невесиње – историјско мјесто, бурне и богате историје, по предању је добило име по латинским ријечима неуе сигне – снијежна пустиња, или пак по љековитој биљци (девесиљ, невесиљ, невесињ) уз коју иде значење „девет трава“ које оживљавају и лијече и што је тешко изљечиво од болести.

velibor

Изнад Невесиња протеже се планина – Вележ. Узимајући у обзир митологију и култ Велеса у топономији на простору јужних Словена, може се претпоставити да назив Вележ потиче од назива словенског бога Велеса. (Велес је словенски бог поља, пашњака и шума односно усјева, стоке и животиња. Неки аутори у њему виде и словенског бога подземног свијета, а неки му приписују и заштиту поезије. Преласком народа на хришћанство, Велес је као и други пагански богови демонизован).

Први поуздан историјски податак о Невесињу налази се у љетопису Пећке патријаршије, у којем се каже да је Сава Немањић, као први српски Архиепископ, у Невесињу поставио првог хумског Епископа.

Још је живо предање о Новаку Гребостреку, господару Невесиња и Загорја, који је командовао српском војском, најелитнијим коњичким јединицама краља Милутина, у борбама у Персији.

За Невесиње, многи научници кажу да је крај са највише стећака на Балкану – „један стећак на пет становника“. У селу Крекови се налази највећа некропола са стећцима у Босни и Херцеговини, а друга по величини на подручју простирања стећака. Некропола броји 462 стећка и вјероватно је служила као активно гробље до почетка 16 вијека.

kalufi

Некропола са стећцима Калуфи

Средишња невесињска црква је Саборни Храм Вазнесења Господњег. Храм је грађен од 1883. до 1887. године, а подигнут на мјесту старе црквице – брвнаре. Старије цркве од наведене, а за овај приказ вриједне пажње, су у селима Биограду и Кифину Селу.

Црква Успења Пресвете Богородице у Биограду грађена је од 1864. до 1866. године. Црква је, између осталог, интересантна и с обзиром да је у њој договорено да се дигне чувени Херцеговачки устанак („Невесињска пушка“) против Турака 1875. године.

За цркву посвећеној Пресветој Тројици у Кифину Селу претпоставља се да је задужбина Немањића. Црква се налази на узвишењу Дреновик, чија кота је 900 метара надморске висине и доминира околином. Црква је обнављана много пута, а задњи пут у данашњем облику 1816. године. У цркви се чува путир из кога су се, 7. јула 1875. године, два дана уочи почетка борбе, причестили невесињски устаници. Поред цркве је гроб – споменик попу Петру Радовићу, првом невесињском војводи. Уз цркву се налази добро очуван камени крст са уклесаном 1414. годином.

Kifino-selo-crkva-resize

Црква на узвишењу Дреновик, Кифино Село

За ову цркву је везан и један догађај који се догодио 5. новембра 1934. године. Тог дана је била таква незапамћена киша и грмљавина. Вода је била прекрила готово цијело Невесињско поље. Тај дан, око 10 часова, прије подне, ударио је гром у звоник цркве за вријеме службе, пробио ћемер, сишао жицама за кандила низ иконостас и за пјевницом убио Данила Радовића, брата покојног свештеника Михајла Радовића!

Читава околина мјеста званог Дреновик, препуна је остатака из давне прошлости. Ту су остаци римских насеља, средњовјековних градова и гробова из косовског периода.

Многа су мјеста позната, по причама или и данас видљивим остацима, о постојању манастира на подручју општине Невесиње. На локалитету Ступа, испод села Сопот, налазио се најстарији манастир у Херцеговини – Гомионица. Нјега помиње и Свети Сава.

Предање каже да је и на уласку у село Будисавље, постојао манастир, кога су Турци запалили и порушили. У Будисављу се данас налази Калуђер, извор питке воде који никада не пресушује, а на самој грађевини налазе се уклесане године 1190. и 1191. Да ли су то године изградње или нешто друго, није поуздано утврђено?! По једном предању, Калуђер су сазидали сами калуђери из манастира.

Изнад села Будисавља, у Ступима, у близини Скакала и Овчијег брода, налази се једно узвишење, које је познато по народном називу „Зенска груда“ (или „Зијемска груда“, мисли се на: земљана, земаљска). Предање каже да се ту налази закопана црква. Предање потврђују пронађени остаци крстионице. Многи су покушавали да копају то узвишење, али никада се то није дало. Познато је да су Нијемци за вријеме Другог свјетског рата, заинтересовани причом о закопаној цркви и скривеном благу, покушали откопавати, али је изненадно страшно невријеме уз муње и громове спријечило их у томе.

nevesinje-e1426150774703

 

 

Остатака светиња има и у мјесту Кључани, те у селу Удрежњу између заселака Сабљаче и Замрштена. У Бањ-Долу код Зовог Дола налази се црквиште, стећци и три средњовјековне судачке столице уклесане у камену.

Предање каже да је у Постољанима некада постојао манастир посвећен Светом Ђорђу. По предању, манастир је посјећивао Свети Сава, али тачни подаци о њему не постоје. У Постољанима се налази и једно узвишење округлог облика са називом „Коло“. Многа предања су се везивала за овај земљишни феномен. Кажу да је установљено постојање воде у дубини на неколико десетина метара. Чињеница је да се никада није „дало“ орати, јер је увијек након тога кретало по наопаком.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. Nikola Reply

  Velez je imenica zenskog roda,nikad ni jedan Nevesinjac nece reci „na Velezu“, nego svi kazu „na Velezi u Velezi ,Veleske grede,prema tome ime je ta planina dobila po svojoj velicini,dize se skoro okomito iznad Nevesinjskog Polja ,pa jos izgleda vecom.Nevesinje sadasnji grad nije postojao za vrijeme Rimljana vec je tu postojao grad VJENCAC.Sto se imena Nevesinje tice ,ono se odnosi na oblast koja zahvata okolne planine ,polje u povrs tj visoravan Morine, Modro Polje, Somine,Brnjac ,kao i oblast Borac,kao i zupu, sadasnje Glavaticevo.
  sve se to racunalo pod imenom Nevesinje,
  Zbog silnih pogibija Nevesinjaca u ratovima kroz cijeli srednji vijek svi ovi prostori cu se crnili od crnih marama. koje su nosile udovice i majke i sestre, tako po imenu Neva za snahu ili udatu zenu,koje su zvali zaleci ih „Neve sinje, nekad i neve sinje kukavice, ova oblast je dobila ime.UPRAVA NEVESINJA U DOBA RIMSKE VLADAVINE i pre, JE BILA U TVRDJAVI DUMOS.Tu je 9. godine n.ere, Bato a ne Baton,kako mu prepravljaju titulu,jer to nije bilo ime vec titula vrhovnog zapovjednika nad svim vojvodama, sklopio mir sa Rimljanima Tu je zasjedala DUMA.TVRDJAVA DUMOS se nalazi na desnoj obali Neretve u Gornjem Borcu, blizu sela Pridvorice.Jos jedan srpski Bato je bio u Slavoniji.Dakle pred rimska Srbija je imala 2 vojna vrhovna zapovjednika.

 2. Nikola Reply

  Posle sporazuma u tvrdjavi DUMOS nakon sto su rimske legije uvucene u nepristupacnu valu zvana BORAC sto i samo ime govori da su Nevesinjci toga doba uvlacili neprijatelje u klance i nepristupacne terene, sto govori o njihovoj, i u ono vrijeme sposobnosti ratovanja,Srbi su dobili jedini izvan RIMA rimsko gradjansko pravo,a za uzvrat su bili obavezni da ratuju za imperiju.
  Nakon toga je u mestu CEREMETI ispod mjesta Drenovik juznije od danasnjeg Kifinog Sela napravljen logor i sa strane na dva uzvisenja koji se nazivaju Gradcima, napravili tvije tvrdjave sto su potvrdila i arheoloska istrazivanja 70-ih godina proslog vijeka,legija je numerisana kao XVI (SESNAESTA RIMSKA LEGIJA)Na istom mjestu CEREMETI u drugoj polovini proslog vijeka pok.RADMILO JELACIC JE pronasao kamenu plocu na kojoj je ispisano ime ove legije,Tek pre dvije godine arheolozi su ovu plocu odnijeli u Narodni Muzej u Beogradu,gde je ustanovljeno da se radi o sesnaestoj legiji NA OSNOVU ISPISANOG TEKSTA koji govori o legiji,Logor je bio ozidan od cvrstog materijala kamena i cigle,tako da ratari ovoga sela gore navedenog i danas izoravaju cijele cigle kao i grncariju te razne upotrebne predmete iz toga doba.
  To je bila elitna legija i najvjerovatnije snadbijevana sa psenicom i drugim namirnicama iz Nevesinjskog Polja koje je povrsine 190 kvadratnih kilometara.Da se radilo o takvoj mogucnosti govori i cinjenica da su za vrijeme pocetka drugog svetskog rata mnoge kuce u nevesinjskim selima imale i po dva i po vagona zita,sto potvrdjuju kasnije vojni strucnjaci kao i urednik Vojnog Djela puk.Mihajlo Vucinic koji je rodom Trebinjac.Ucesnik narodne revolucije.A da je logor pravljen odakle je mobilisano najvise legionara nema dvojbe na osnovu svih parametara, kao i ulivenih gvozdenih alki ispod Bratackog Gradca, na obali rijeke Zalomke gde je vezivana skela kojom su se prevozili lagionari sa suprotne strane logora u logor.Ovo su manje tvrdjave koje su za svaki slucaj sluzile kao osmatracnice i nadnesene su nad sami logor,sto govori kada se snimi lice mjesta da nije bilo potrebe veceg utvrdjivanja jer je logor smjesten bio u samom KIFLJANSKOM LUGU ravnici i prema tome da je sluzio za obuku i mobilizaciju a na Nevesinjskom Lugu mogao se vrlo lako izvoditi egzekcir i vjezbe konjice.

 3. Боро Reply

  Ко је Никола оћу да поприма са чојеком да разменимо мишљења, ради информација.

 4. Душан Reply

  Није велес преласком народа на Хришћанство демонизован, он је вазда демон и био!

Оставите коментар