ПОД ПОКРОВОМ БОГОРОДИЦЕ: Изложбом „Пребиловци“ почеле духовне свечаности у Бачкој Паланци

  • У оквиру духовних свечаности ПОД ПОКРОВОМ БОГОРОДИЦЕ у недељу 30. септембра 2018 године, у Народној библиотеци „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци, отворена је изложба фотографија и докумената ПРЕБИЛОВЦИ, у организацији Српске православне црквене општине Бачка Паланка и Српског националног друштва ПРЕБИЛОВЦИ.  Изложба, чиjи су аутори Предраг Лозо и Драгослав Илић, садржи фотографиjе, животне приче, текстове и документа о злочину и о Пребиловчанима, а заjеднички jе проjекат Културног центра Новог Сада и Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке.

О овом злочину, учињеном над голоруким српским становништвом села Пребиловаца и Доње Херцеговине, говорио је Миленко Јахура, председник Српског националног друштва ПРЕБИЛОВЦИ, а потом и Горан Лучић Ђурица, публициста.

У свом излагању, Јахура је истакао следеће: „Изложба сведочи истину о страдању српског народа и његовој борби за опстанак и представља културу сећања на жртве, а као таква је необично важна за опстанак свакога народа, који је имао овакква или слична трагична искуства, а нама се то вековима дешава и понавља. Најстрашније је оно које се десило у НДХ од 1941-1945 . То је једно, сигурно, од главних, ако не и главно обележје целокупне српске историје. То су чак рекли и јапанци, у једном истраживању, да је страдање Срба, једно од битних обележја историје 20. века. У том истраживању, си незванично константовали да су Пребиловци четврто најстрадалније село на свету у Другом светском рату и најстрадалније село у Европи у истом рату“.

У отварању изложбе учествовао је и црквени хор „Свети Јован Крститељ“ са својим диригентом Снежаном Жујић. У самом почетку, хор је отпевао тропар Светим мученивима пребиловачким и доњохерцеговачким, потом, након првог излагања, композицију Впамјат вјечнују и на крају Вјечнују памјат.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је 29 маја 2015. године, пребиловачке и доњохерцеговачке мученике, прибројио Сабору Светих, које је Господ већ прославио у Царству Небеском, након њихове мученичке смрти и исповедништва. Свети пребиловачки и други новомученици се просављају 6. августа/24. јула

Пре 77 године, 6. августа 1941. године, локалне усташе су у јами Голубинки, у селу Шурманцима код Међугорја, убиле скоро све жене, девојке и децу из села Пребиловаца (по документима њих око 600). Мошти пребиловачких и других доњохерцеговачких новомученика извађене су из 13 јама и више других стратишта у јуну 1992. године. Од стране хрватских снага уништене су експлозивом у крипти спомен цркве која се градила у Пребиловцима.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 14. октобра 2018. године.

 

Снимак са отварања изложбе можете преслушати овдје

 

Извор: Радио Тавор
ФОТО: Мирослав Марковић 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар