Борачке категорије, проблем са откупом станова

  •  Педесет три породице у Гацку, након што су се 2010.године уселиле у станове, на основу рјешења о додјели стана, пет година послије имају статус закупаца станова. Сви су радници Рудника и Термоелектране Гацко. Највећи број их се у станове уселио као борачке категорије. Тридесетак станова дугих инвеститора, у истој згради, откупљено је.

gacko

Цијели проблем настао је послије усељења, 2011.године, када је РиТЕ Гацко, као инвеститор, станове укњижила као основно средство. Зграда са осамдесет станова, започета је 1997.године, а радници су рјешења о додјели станова добили 2004.године. Умјесто да их откупе, од 2013. плаћају закупнину. Рјешење проблема радници траже судским путем.

Радован Суботић тврди да му је Одлука о додјели стана, из 2004.године, допуштала могућност откупа, према одредбама Закона о приватизацији државних станова. Умјесто тога, рјешењем РиТЕ Гацко, три године плаћа закупнину.
„Породица погинулог борца, плаћам закупнину,обраћао се 2-3 пута,нико ништа није могао да каже“, навео је Радован Суботић, радник РиТЕ Гацко ( породица погинулог борца)

Закупци су и Радованове колеге, без обзира на то да ли је стан финансиран удруживањем средстава два правна субјекта или је у цијелости финансиран новцем предузећа у коме раде.
„Удружио сам стаж са супругом, она је добила 5о% од Општине, а ја 5о% од овамо, тако да је 5о % откупљено а друго није од ТЕ“, рекао је Слободан Ненадић, радник РиТЕ Гацко( ратни војни инвалид).
„На конкурсу добио замјенски виши стан, имао сам право располагања,и послије десет година остао сам без оба“, каже Петар Беатовић, радник РиТЕ Гацко.

Изградња станова, РиТЕ Гацко коштала је 4,5 милиона марака. Од времена првобитних одлука, предузеће је прерасло у акционарско друштво.
„Ти станови су рађени из пословних средстава РиТЕ,и они су третирани као инвестиција, по налогу ревизора и уписани као основно средство“, рекао је Огњен Куљић, извршни директор РиТЕ Гацко за организационо-правне послове.

„У посједовном листу станови се воде на нас“ каже Ристо Милошевић, радник РиТЕ Гацко.

Двије првостепене пресуде у корист радника, Окружни суд је враћао, а потом одбацио тужбу. Предмет је на Врховном суду.
„Везане су нам руке,са ЕРС морамо усагласити и са Министарством, и да идемо према Влади, да се на Скупштини акционара донесе одлука о приватизацији“, каже Огњен Куљић, извршни директор РиТЕ Гацко за организационо-правне послове
Куљић је рекао да се, без цјеловитог увида у проблем, у корист радника јесенас огласило и Министарство грађевинарства и екологије. Без обзира на исход поступка пред Врховним судом, предложиће властито рјешење.

РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар