ТРЕБИЊЕ, 17. АПРИЛ 2019. ГОДИНЕ: Рускова књига – Дубровачки ћирилични писар 1395-1423

  • У Музеју Херцеговине у Требињу, у Дучићевој сали, 17. априла 2019. године, у 20.00 часова одржаће се промоција књиге “Рускова књига – Дубровачки ћирилични писар 1395-1423“ 

 

Рускова књига представља преписе аката Дубровачке републике насталих у периоду од 1395. до 1423. године. Име је добила по Руску Христифоровићу који је био на функцији дубровачког канцелара у наведеном периоду. Медо Пуцић, изданак једне од дубровачких племићких породица, преписао је из Рускове књиге сва акта настала у периоду 1395-1423. године. Највећи дио ових аката представљају молбе Дубровника за трговачке повластице упућене владарима Босне и Србије, али и обласним господарима из дубровачког залеђа.

Поред званичних докумената Дубровачке републике, у Русковој књизи постоји и одређени број писама која су слала приватна лица.  Кроз ова писма могуће је упознати прилике, не само у Дубровнику, већ и у Босни и Србији тога времена. За ово издање, књигу преписа су приредили Горан Комар и Павле Ратковић, у паралелном препису, савременом ћирилицом, док су оригинална писма фотографисана. Издавач је Задужбина кнез Мирослав Хумски из Требиња, суиздавач Друштво за архиве и повјесницу херцегновску из Херцег Новог, уз финансијску подршку Града Требиња и мjесечних прилога чланова Задужбине.

На промоцији ће говорити приређивач овог издања књиге Горан Комар, а у име издавача Пеђа Милошевић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар