ОБЈЕКТИВ БЕЗ МАСКЕ: „Куку“ и „леле“ у Херцеговини

„Црни сине, куд ћеш ?“ Па кукала ти мајка гдје си то пошао… Ако чујете ове ријечи, нисте погријешили у Херцеговини сте…

Нама то куку дође као:Добар дан,како сте? Нама је за све куку узречица. Кад дијете добије јединицу, куку сине, кад се неко жени:куку благо мајци. Од кад сам се родила не могу да сврстам ту ријеч у срећне или тешке моменте. Сједем у кафић, чујем како пар столова иза мене, дошаптавају се дјевојке, описују своју „другарицу“са „јадна кукала“.Па докле више …док нам не буде баш куку?!…

Хајде прогутам то некако,што би стари рекли…прошетам мало до језера да одморим душу, кад тамо, двојица дјечака играју кликера, и само чујес :крста ми, мој је бод… Ни ту нема краја, одмах по том креће:Е није Острога ми. Сва збуњена размишљам оно у себи, докле више народе? Знамо ли уопсте ста значе ове ријеčи? Ко је умро па да кажемо куку?! Крст је нешто наше највредније, наш симбол, част и печат вјере. Острог је једна од наших светиња. Молимо му се,а овамо га употребљавамо као добар дан. Али шта да се ради… Против вјетрењача се не бори, ал мени некако то пара уши сто би рекли, сваки пут кад чујем, запитам се докле догурашмо Срби? Кад оно највеће, свето, користимо као клетву и заклетву? А шта је са заклетвом о поштовању, о српству?

zlatana

Некако нама то све дође рођењем,чини ми се дијете после тата и мама, каже одмах куку или леле. И у смијеху и у плачу,ту је као вјерни Санчо.Има тренутака што су за баш „куку“, али има и оних срећних… Али сигурно ријечи које се највише изговарају у земљи Херцеговој .Можда док читате ово биће вас којима ће се отети:Куку шта је ова написала?

Аутор:Дајана Алексић
Извор:Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар