НОВОГОДИШЊИ ПОКЛОН УДРУЖЕЊА ТРЕБИЊАЦА – Поштанска марка у част војводе Луке Вукаловића

  • Удружење Требињаца „Јован Дучић” у Београду је годину завршило поносно представљајући поштанску маркицу посвећену великом херцеговачком војводи Луки Вукаловићу поводом великог јубилеја – 200 година од његовог рођења и 150 година од смрти.

Жарко Ратковић, предсједник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду је истакао да је штампањем поштанске маркице указано достојно поштовање великом херцеговачком војсковођи који је свој живот подредио борби за национално ослобођење.

– У сарадњи са Поштом Србије жељели смо да јавност подсјетимо на важан и несвакидашњи јубилеј. Смјелији интелектуалци Луку Вукаловића називају вођом трећег српског устанка и пореде га са Гарибалдијем, што је с обзиром на историјске чињенице веома утемељено. Уосталом, Милорад Екмечић, свакако један од најзначајнијих српских историчара је истакао да у српском народу нико никада за кратко вријеме није створио такав утицај на народ и на догађаје као Лука Вукаловић – каже Ратковић.

БОРАЦ ЗА СРПСКО УЈЕДИЊЕЊЕ

Лука Лаков Вукаловић је у периоду од 1852. до 1862. године са великим успјехом водио херцеговачки устанак против Турака. Као војвода Зубаца, Крушевице, Драчевице и Суторине није се задовољавао рјешавањем економских проблема херцеговачке раје, већ је настојао да устанак претвори у борбу за национално ослобођење и уједињење српских земаља Херцеговине и Црне Горе.

Његови успјеси су имали велики одјек у Босанској Крајини и Посавини, па је Аустрија у страху да се устанак не прошири почела да помаже Турке. Вукаловић је и након смрти књаза Данила 1860. године наставио борбу. Када је Црна Гора поражена од Турака 1862. године писмено се обавезала да више неће помагати устанике у Херцеговини. Вукаловић је схватио да су Херцеговци остављени на цједилу. Покушао је поново дићи устанак 1865. године, али у томе није имао успјеха, након чега је отишао у Русију. гдjе је и умро 1873. године. 

Он истиче да је Вукаловић је имао свијест о томе да су Херцеговци остављени на цједилу и да је на крају преминуо у ондашњој Русији, далеко од родних Зубаца.

– Прије пет година одржали смо у његову част академију у Београду и тада истакли жељу да херцеговачки војвода, попут Јована Дучића, свој мир треба да нађе на камену са ког је потекао. Нажалост, Вукаловићева вјечна кућа је територији данашње Украјине, тако да поред бројних административних и других препрека, ту су и ратни сукоби који додатно отежавају реализацију.

Жарко Ј. Ратковић: Лука Вукаловић један је од најбољих примјера који сведочи да се српска Херцеговина никад није борила само за своју слободу

Ратковић је истакао да је штампање маркице завршено у овој години, док ће се промоција одржати у другој половини јануара, након божићних и новогодишњих празника.

– Требињцима, пријатељима Требиња, као и свим људима добре воље од срца честитам предстојеће празнике уз жељу да их прати добро здравље и срећа.


Т. Ћоровић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар