Александар Влатковић ексклузивно за СХ: Како сам пронашао гроб Луке Вукаловића

Идеја да се херцеговачки војвода једног дана пренесе у Херцеговину постоји већ деценијама, али да би се направио први корак требало је лоцирати гдје се заправо налази вјечна кућа Луке Вукаловића. Зато подухват Александра Влатковића из Требиња који је нашао гроб великог херцеговачког војводе у Украјини сасвим сигурно има историјску димензију.

vlatkovic 03 02

Александар Влатковић испред Лукиног гроба у позадини се види стара и напуштена школа

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Трифко Ћоровић

Чврсто решен да баш он буде тај који ће наћи гроб Луке Вукаловића, Александар Влатковић упутио се из Требиња у Украјину код пријатеља Ивана Лозовског и заједно са њим кренуо на двонедељни пут по недођијама Украјине.

12207753_10208080604842226_1886096446_n

Са чичом који зна целу историју села

У свим изворима пише да се гроб налази у месту Салтачка код Одесе, На терену истина је много другачија. Гроб Луке Вукаловића је на 1270 км удаљен од Одесе и тиме је овај подухват још значајнији.

mapa

Гроб Луке Вукаловића налази се у Салтићији, селу сличног имена, које је смештено на 140 км од Бердајанска.
– Није нимало лако данас бити Србин у Украјини. Они су врло неповерљиви, па када сам тражио податке у Архиву Украјине имали су сто питања. Тих дана је Вучић био гост руског председника Путина, а то су све ствари које нису Украјинцима баш по вољи. Ипак, захваљујући мом пријатељу Михајлу Воронтсову дошли смо до неопходних података да би нашли Лукин гроб, прича Александар Влатковић за Слободну Херцеговину.

12207703_10208080618802575_1612535169_n

Иван Лозовски и Александар Влатковић

После тумарања по украјинским недођијама Влатковић и Лозовски су се напокон обрели у Салтићији.
– Село је веома раштркано, наиме ту је тридесетак кућа на 20 километара квадратних. Сељани су прилично стари, а када сам питао за Луку Вукаловића, чича ме је одмах одушевљено питао ”Да ли си Гегреговац? У даљој причи са њим сазнао сам да до сада нико није тражио Лукин гроб, али село поред Луке је послужило и многим другим ратницима, свештеницима као мјесто вјечног починка.

12192806_10208080617042531_262734486_o

ОВДЕ СУ ГОСТИ РЕСТКОСТ: Александар Влатковић са житељима Салтићије

Идеја потекла након интервјуа за Слободну Херцеговину

Александар Влатковић је неколико година живео у Украјини, а био је и шеф кухиње елитног српског ресторана “Балкан експрес” у Харкову. Прошле године (8.март) је у време почетка сукоба у Украјини дао интервју за Слободну Херцеговину. Како смо разговарали о свему и свачему Александра смо тада питали колико је далеко гроб Луке Вукаловића.
– Идеја да нађем гроб Луке Вукаловића је потекла баш из тог разговора. Како су почели сукоби у Украјини у том тренутку није било могуће ни размишљати о томе. Вратио сам се у родно Требиње, али  о томе сам често размишљао и ево чим се указала прва прилика отишао сам и пронашао гроб Луке Вукаловића.

Влатковић каже да му је старац испричао да је на том подручју било тридесетак црногорских фамилија.
-Црногорске породице су биле богате, а за њих су радили сељани. Причао ми је да је његова мајка радила за Црногорце и тако прехрањивала своју породицу – истиче Влатковић.

Колика је била храброст поћи у Салтићију говори и податак да је село удаљено свега 70 километара од ратне зоне, као и да је примјетан велики број војних пунктова.

luka 02

Судбина је хтјела да баш на Светог Луку откријемо гроб Луке Вукаловића. Усхићење које сам осјетио када смо нашли надгробну плочу не могу да опишем. Плоча је изузетно очувана а на њој пише: “1873 – Овде се налази сјапрах Ивана Лазаревича и воеводе Герцеговинскаго Луки Лазаревича Вукалович”.

Влатковић напомиње да су сељани одмах реаговали на Лукино презиме Вукаловић које им је добро познато, али да нико од њих о Лазаревићима не зна ништа па ће историчари имати задатак да се позабаве новом темом.

Ове године су откривена чак три споменика Луки Вукаловићу: Гајдобра (12. јула, Зупци 2. августа и Требиње 19. августа). Ова генерација Херцеговаца је показала одлучну жељу да његова вјечна кућа буде негдје подно Леотара.

luka 01

Влатковић није само лоцирао гроб већ је контактирао и локалне власти.
– Мислим да ће за један такав подухват бити потребан велики новац. Узео сам контакте од предсједнице мјесне заједнице Салтићија, као и од служби за пренос костију и државних инситуција чија је сагласност неопходна да би се земни остаци великог Војводе пренијели кући. Надам се да је ово први велики корак до коначног циља.

12204967_10208080615642496_1839148731_n

Влатковић поред споменика Солдату из другог светског рата који се налази у центру Салтаћије

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. ercegovac Gačanin Reply

    Svaka ti čast brate !! Treba oformit fond za prenos kosti, nije problem u parama,ali bi svi željeli da učestvujemo u tome. Još jednom svaka ti čast !

Оставите коментар