У Барајеву одржан помен српским жртвама из Санског моста и западнокрајишких општина

  • У организацији београдског Удружења Сањана, које предводи Драган Дивјак,  у саборној цркви Светог Саве у Барајеву свештеник Видо Милић одржао је помен Србима страдалим у Санском Мосту и западнокрајишким општинама током посљедњег одбрамбено отаџбинског рата.

На подручју западнокрајишких општина Гламоч, Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Рипач (Бихаћ), Купрес, Јајце, Кључ, Сански Мост, Крупа на Врбасу, Србобран (Доњи Вакуф), Шипово и Мркоњић Град), у нападима хрватских и муслиманских снага прије 25 година убијено је 1.644 Срба, а са својих огњишта прогнано више од 120.000.

Према ријечима Драгана Дивјака 1995. године у Санском Мосту је живјело 28.500 Срба, а сада на том простору живи тек неколико стотина српских повратника.

– Сањани су расељени по цијелом свијету, а сви би вољели да се врате или бар посјете своје огњиште. Међутим, и данас тај простор нема основне услове за живот – рекао је Дивјак.

Он је истакао да је обавеза овог удружења да се сјећају свих српских жртава са ових простора, како оних страдалих у посљедњем одбрамбено отаџбинском рату, тако и оних који су страдали током злочиначке НДХ.

Трифко Ћоровић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар