Кустурица: Будалаштине су да је рачун „Андрићграда“ у блокади!

  • Такве ствари ме уопште не занимају. То су будалаштине какве ме прате целог живота. Ја снимам филм, посвећен сам томе и немам времена да се бавим таквим глупостима, каже редитељ

hro-emir_620x0
Овако за „Новости“ редитељ Емир Кустурица коментарише писање медија из Републике Српске да ће фирма „Андрићград“, која је већински у његовом власништву, морати да плати више од 600.000 евра пореза због непостојања потребне документације. Наводно, инспектори Управе за индиректно опорезивање открили су да је приликом иградње Андрићграда код Вишеграда приказан одбитак ПДВ-а, за шта није било основе јер фирма није имала грађевинску дозволу.

Због тога је покренут поступак принудне наплате управо је блокирала рачун „Андрићграда“ и издала решење за забрану продаје возила у њиховом власништву. Према наводима портала capital.ba Кустуричина фирма налази се на 77. месту листе највећих дужника за порез у БиХ.

– Наш рачун није блокиран, а посебно нема говора о пленидби или било чему што пишу лажљивци по порталима и телевизијама које су нанеле више штете српском народу него НАТО бомбардовање – изјавио је Кустурица. – То је једно обично лагање које нема везе са стварношћу. Порез на додату вредност се повлачи оног тренутка када неко подиже новац. Ми смо тако изградили Андрићград. Од милион марака, које смо платили за материјал и руке, враћено нам је 250.000 и тај новац смо даље улагали. На тај начин је ПДВ чинио континуирано финансирање тих објеката. Ми смо повукли ПДВ за три објекта јер су били у оквиру блокова од којих су неки имали дозволу. Зграде у Андрићграду имају грађевинске дозволе, изузев три за које се чека да их држава изда, а та процедура је дужа него што је то у општини која не жели да чује за нас – објаснио је Кустурица.

Поред прослављеног режисера, сувласници „Андрићграда“ су влада Републике Српске и општина Вишеград са по 24,5 одсто. У општинској власти су тренутно функционери СДС које је Кустурица раније оптужио да воде хајку против њега.

 

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар