Сијело у Зрењанину: Магнет за Херцеговце!

  • У препуној сали ресторана хотела Војводина у Зрењанину, Удружење Херцеговаца и пријатеља Херцеговине из Баната уприличило је још једно незаборавно дружење земљака.

IMG_3435

Градоначелник Зрењанина Чедо Јањић, председник Удружења Херцеговаца Урош Милојевић, легенда Звезде Станислав Караси и председник општине Сечањ Предраг Милошевић-Караси

 

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

У Зрењанин долазе сви! Не постоји Херцеговац који може да одбије позив Уроша Милојевића председника овог удружења. Великом енергијом и љубављу Урош је од Зрењанина направио прави магнет за земљаке. И утисак је да Херцеговци нигде нису тако сложни и своји као у срцу Баната.

IMG_3623

Славко Алексић, Миленко Чабрило, Милан Зечар. Војислав Бабић, (горњи ред) Трифко Вуца, Слободан Бобан Драшковић, Драгиша Скоко, Светозар Црногорац, Миодраг Дунђеровић и Зоран Јањић (доњи ред)

Сијелу је претходила и академија посвећена Михајлу Пупину, а за добру организацију целе вечери потрудили су се: Биљана Ружић, Бели Бјелогрлић, Милан Зечар, Рајко Бјелица.

IMG_3433

Брижни организатори: Биљана Ружић и Рајко Бјелица

Програм је почео извођењем химне „Боже правде” хора Свети Серафим Саровски који припада манастиру Свете Меланије у Зрењанину, након чега је отац Димитрије благословио скуп.

IMG_3487

Благослов оца Димитрија уз хор Светог Серафима Саровског

Колико је Зрењанин поносан на херцеговачке везе сведоче и речи градоначеника Чедомира Јањића.
– Пре две године на Преображење остварили смо вишедеценијску тежњу и Требиње и Зрењанин су се побратимили. Граница на Дрини за нас никад није ни постојала. У области културе и чувања традиције имамо одличну сарадњу, а очекујемо да ћемо у Новој 2015. години крунисати напоре да напокон профункционише и економска сарадња.

IMG_3586

У елементу: Снежана Савић и Предраг Милошевић-Караси

У Банату је традиција да сваке године домаћинство носи један од угледних чланова удружења, па је тако ове та улога припала Предрагу Милошевићу-Карасију. Иако је годинама председник општине Сечањ, Милошевић се представља као Билећанин. Видно расположен, песмом и плесом ширио је позитивну енергију, а у томе су му понајвише помогли, ове вечери, веома бројни Сечањци.

IMG_3490

Даме: Водитељка Владана Савовић и глумица Ивана Жигон

Стиховима песме „Херцеговина” Рајка Кијца, госте је поздравила Ивана Жигон. Првакиња Народног позоришта из Београда, председник Друштва српско-руског пријатељства и уметнички руководилац рецитаторско-певачког ансамбла „Косовски божури” чији су чланови деца из енклава Косова и Метохије Ивана Жигон је показала да очување културне баштине и српског стваралаштва не познаје границе.

IMG_3498

Ивана Жигон: И ја сам Херцеговка, ако ме прихватате…

Како све више времена проводи са Херцеговцима у Србији и сама је почела да се осећа „Херцеговком”.

У наставку програма окупљени су могли да чују искусног гуслара професора Славка Алексића.

IMG_3453

Поносан на ученике: Вукојица Сандић са ћерком Маријом и талентованим гусларом Алексом Рончевићем

Велике симпатије гостију побрали су чланови школе гусала „Сандић”. Млади гуслар Алекса Рончевић и етно појац Марија Сандић измамили су салве аплауза.

IMG_3523

Где год се појави стиче нове обожаватељке: Божидар М. Глоговац

Сијело не би било херцеговачко да нема познатог херцеговачког песника Божидара М. Глоговца, који је потакнут присуством Иване Жигон, ове вечери причао о гуслама и Русији.
Сагу о вину одржао је др Славко Јовић.

IMG_3568

Брату Урошу од срца: Светозар Црногорац у име Клуба Гачана у Београду поклонио је домаћину вредне књиге

Већ по традицији, Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана и потпредседник Координационог одбора херцеговачких удружења поклонио је Урошу Милојевићу најновија издања СПКД ”Просвјета” из Гацка.

IMG_3589

Херцеговина је поносна што је има: Тијана Бошковић међу својима

Банат је познат по врхунским спортистима. Уместо оправдано одсутног Владимира Вање Грбића овај пут гости су имали прилику да поздраве одбојкашицу Тијану Бошковић која је специјално за ову прилику допутовала у Зрењанин да би провела време са својим земљацима.

IMG_3627

Чим је из Сечња, мора да је и он Херцеговац: Момир Рнић, легенда рукомета

Такође. међу бројним Сечањцима било је немогуће не приметити и легенду рукомета Момира Рнића. А скуп је увеличао и легендарни центарфор са Маракане- Станислав Караси.

IMG_3573

Тополска 18, на вратима пише, на старој адреси мене нема више: Снежана Савић

Финале вечери припало је Снежани Савић. Позната певачица је својим хитовима атмосферу у ресторану довела до усијања.

Сијело у Зрењанину је незванично обавезан сабор земљака, па није чудо што су се и ове вечери у Зрењанину нашли представници свих херцеговачких удружења у Србији.

Из Новог Сада су стигли Пејо Бајчетић, Ђорђо Радојичић, Милан Гутић, Мишо Лазаревић…

Од осталих херцеговачких удружења из српске земље коју зову Војводина, ту су били: Сретен Пиштало и Боро Вукајловић ( Суботица), Миленко Чабрило са супругом (Панчево). Ђуро Бегенешић (Вршац).

Дошли су и представници свих херцеговачких београдских удружења.

IMG_34401

За две недеље Требињци у Београду организују ново дружења: Мишо Аџовић, Божидар М. Глоговац и Жарко Ј. Ратковић, председник Удружења “Јован Дучић” у Београду

У име Требињаца (чије сијело је на програму 13. децеммбра у београдском ресторану „Деветка”) ту су били: Жарко Ј. Ратковић, Божо М. Глоговац и Мишо Аџовић.

Невесињце је представљао Зоран Јањић. Билећане Миодраг Дунђеровић, а Пребиловчане Војо Бабић.

Најбројнији су били Гачани: Светозар Црногорац са супругом, Слободан Драшковић, Трифко Вуца, Драгиша Скоко…

Програм је беспрекорно водила Владана Савовић, познато лице „Хепи” телевизије.

IMG_3428

Било куда, Клечани свуда

IMG_3434

Од њега очекујемо нови текст: Милан Зечар

IMG_3626

Успешне сестре: Брана Рудан, директорка Културног центра у Сечњу и Биљана Савовић. народна посланица у парламенту Србије

IMG_3642

Играли до зоре: Вера и Светозар Црногорац

IMG_3629

Весело за столовима…

IMG_3656

Коло на подијуму…

IMG_3638

Нема предаха…

(Копирање и преузимање овог текста није дозвољено без писмене дозволе редакције сајта Слободна Херцеговина)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар