Ного казивао стихове на Тргу слободе

  •  Пјесник Рајко Петров Ного говорио је Требињцима своје стихове „под отвореним небом“ Трга слободе, у оквиру првог овогодишњег програма „Трг пјесника“, који су припредили Културни центар и требињски одбор СПКД „Просвјета“.

nogo-1
У једночасовном програму пјеснички великан, у надахнутом и експресивном казивању, подсјетио је Требињце на своје добро познате пјесме, којима је овјековјечио личне и наше колективне историјске драме и трагедије, а није заборавио ни најмлађе – којима је за крај посветио и неколико стихова из свог пјесничког опуса намијењеног дјеци.
Ного је новинарима рекао да му је ово прво искуство казивања поезије на тргу – у шали замјеривши организаторима да су га искористили да с њим „пробију лед и направе екперимент ин виво“.
Пјесник истиче да је требињски главни трг за такав подухват „богомдани амбијент“, те да је посебно занимљиво што су, захваљујући озвучењу, вечерас „поезију слушали и они који је не би слушали“.
Подсјетивши да је његов животни пут кренуо управо из сиротишта у Требињу, Ного је истакао да је Дучићев град на неки начин и његов завичај, којем се радо и често враћа.

nogo2
„Требиње је у нашој скраћеној отаџбини наша једина медитеранска утјеха“, каже пјесник.
О Ноговој поезији и изабраним пјесниковим дјелима, који су у седам књига прошле године на 70. пјесников рођендан издали „Штампар Макарије“ из Београда, „Ободско слово“ са Цетиња и „Херцеговина издаваштво“ из Требиња, говорили су Рајко Танасијевић испред требињске „Просвјете“ и Радомир Уљаревић испред издавача.
Миљан Вуковић, умјетнички директор Културног центра, истакао је да организовање културних програма на градским улицама и трговима није само потез изнуђен започетим санацијама у згради ове установе, већ и шанса и потреба града културе и туризма, додајући да „у Требињу и не постоји боља позорница од оне испред споменика ослободиоцима“.

Он је најавио да ће већ за десетак дана сљедећи гост „Трга пјесника“ бити пјесникиња Милица Бакрач.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар