Награда „Петровдански вијенац“ за Радомира Уљаревића

  • Песничка награда „Петровдански вијенац“ за 2014/2015. годину додељена је песнику Радомиру Уљаревићу за књигу пјесама „Школа одучавања“, објављену 2015. године у издању Архипелага из Београда.

 

uljarevic

Фото: Независне новине

Одлуку о награди једногласно је донео жири у саставу Јован Делић, председник, Ранко Поповић и Драган Хамовић, наводи се у саопштењу издавачке куће Архипелаг. Радомир Уљаревић важи за песника критичко-иронијског лирског одговора на изазове стварности, искривљеног света и човештва. Тај одговор је одсечан и језгровит, овај песник уме с језиком, наводи се у образложењу жирија.

Како се додаје, песме у збирци „Школа одучавања“ одликују се истим, обзирним односом према језичком оруђу, али су тематски усмерене на стишаније и присније подручје, потрагу за духовним упориштем. Према оцени жирија, реч је о песмама духовних преиспитивања, често драматичног вапаја за спасењем, хришћански разрешујућих парадокса.

„Песник се огледа и у животима других, људи с именом и презименом, о којима излаже сажете лирске приче, духовне параболе, сачињава душевне портрете. Песник баца поглед и на предање, на повесне и митске приче које нас се тичу, као што је прича о Лазару из Витаније“, пише у образложењу жирија. Радомир Уљаревић је, како се истиче, у збирку „Школа одучавања“, компоновану с пажњом, унио пет лирских кругова, уводну и изводну песму.

Њима је заједничко једно сасвим савремено, неглумљено боготражилаштво, наслоњено на доказе локалног, народног али и општег искуства живе и живљене вере, очитих и невидљивих подвига и малих чуда, давних и садашњих, смтрају чланови жирија. Награда се састоји од венца петровданског цвећа, повеље, кандила и новчаног износа, а подразумева и научни скуп о поезији награђеног песника, који ће се одржати наредне године, и објављивање књиге његових изабраних песама.

Радомир Уљаревић је навео да је све везано за поезију скровити и да је поезија осјетљивија од вина, и потребује посебне сасуде за чување, а те сасуде су ум, срце и душа, све оне тајне и дубоке ризнице у којима се одржава у стању вечитог врења. Како је додао песник зна да је поезија „тајни живот“, а он је доживљава као свету тајну која скида вео са тајни, и враћа га на ствари које нису тајне, додао је Уљаревић.

„Дакле, све оно што смо навикли да гледамо, сав онај за нас видљиви свијет, поезија обавија велом тајне, а онај, пак, тајновити нам отвара и показује, и та откривалачка ангажованост поезије као њено основно својство, заводљива је, и то је чини краљицом вјештине“, навео је Уљаревић. Радомир Уљаревић (61) објавио је 14 књига песама. Добитник је више домаћих и међународних награда за поезију.

ИЗВОР: ТАНЈУГ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар