НА МНОГАЈА ЉЕТА: ДГ “Стара Херцеговина” обиљежило крсну славу – Светог Вукашина Клепачког

  • Најбоље гусларско друштво у Србији ДГ Стара Херцеговина обиљежило је, у својим просторијама на Вождовцу, 29. маја 2018. године, крсну славу Светог Вукашина Клепачког.

Предсједник друштва Слободан Бобан Драшковић био је домаћин славе гусларским шампионима, као и онима који ће то тек постати. За трпезом љубави нашли су се гуслари овог друштва: Вељко Ђурановић, Ђорђе Тановић, Александар Таушан, Драган Ђерић, Срђан Авдаловић и Мирослав Тановић.

Надлежни протојереј Владимир Цупаћ који више од пола вијека обавља свештеничку службу по српским земљама обавио је на староцрквеном језику славски обред. Колач су заједно са свештеником преломили сви присутни хорски пјевајући “На многаја љета…”

У надахнутој бесjеди након обреда отац Влада још једном је подсјетио на значај чувања традиције и вере.

Након тога присутнима се обратио домаћин славе и предсједник друштва Бобан Драшковић честитао је свечарима славу и пожелео им здравља, слоге и среће у животу и раду.

– Матија Бећковић који је за Косово казао да је најскупља српска ријеч, за ријечи Светог Вукашина “Само ти дијете ради свој посао” је рекао да су најважније српске ријечи- истакао је предсједник друштва који је честитао гусларима на великом успеху, освајању Првог места у екипној конкуренцији на протеклом 26. Фестивалу гуслара Србије, које је одржано у Медвеђи, и посебно Александру Таушану освојено треће место у појединачној конкуренцији.

На реду је борба за шампионски пехар свих српских земаља: Ђорђе Тановић

Осим учешћа на фестивалима наше друштво има узвишеније и важније циљеве, али успјеси на фестивалу су значајни и да у дијелу бављења гуслама и епиком оставимо значајан траг. Трећи пут за девет година смо републички екипни прваци, а у нашој витрини засијао је петнеасти пехар – рекао је Драшковић који је уреднику и оснивачу портала Слободна Херцеговина Трифку Ћоровићу уручио новоустановљено признање “Печат Старе Херцеговине” – за изузетан допринос у очувању гусала, херцеговачког насљеђа и српске културне баштине

– У Ћоровићу смо препознали човјека који је досадашњим радом заслужио овакво признање. Највећи идеал Старе Херцеговине је слобода. У нади да ћемо слободу која је пронашла своје гнијездо на виртуелном простору, ускоро дочекати и на земљи, у светосавској Херцеговини, ослобођени лажних међа, цјеловита и јединствена Стара Херцеговина ће и даље даривати како Дучић рече ”све што је наша крв најбољег родила” – рекао је Драшковић.

Видно узбуђени Трифко Ћоровић захвалио се на признању.
– Признања не треба мјерити именом добитника, већ именом онога ко признање додјељује. Управо из тог разлога за мене је заиста посебна част и огромна обавеза што признање добијам од ДГ “Стара Херцеговина” – рекао је Ћоровић захваљујући се гусларима “који су својим вриједним радом ово друштво направили најбољим и најгласовитијим у Србији”.

Бобан Драшковић, Трифко Ћоровић и Раде Црногорац

Међу гостима су били професор др Часлав Копривица, предсједник СНД Пребиловци Миленко Јахура, секретар Клуба Гачана Трифко Вуца.

Своје стихове казивао је надахнути секретар друштва Раде Црногорац, а цилик гусала са Вождовца чуо се дубоко у ноћ.

 

Све фотографије можете видјети овдје

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар