Република Српска се дијели на пет регија

  • Бањалука, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Бијељина и Требиње кључни су центри у новом просторном плану Републике Српске. Приједор остаје у бањалучкој регији.

rs
Просторним планом Републике Српске до 2025, који је усвојен у Народној скупштини РС, створен је услов да Српска добије јаке регије које ће допринијети јачању локалних заједница, каже у интервјуу за “Вечерње новости” Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.
“Предложен је нови модел система локалне самоуправе којим би општине биле груписане на два нивоа: мање сеоске и веће урбане, и које би се по питању обавеза, права и надлежности разликовале од града. Овим би се надлежности и права јединица локалне самоуправе уравнотежиле а не, као до сада, да општина има надлежности и обавезе које није у стању да изврши према својим демографским, економским и финансијским капацитетима”, каже Решићева.
Она каже да је понуђен модел регијског организовања цијеле територије РС, али не преко административних регија већ преко функцијског повезивања јединица локалне самоуправе у регијске цјелине.
“Предложено је пет таквих цјелина, без правног субјективитета и административних граница. Ту имамо регију највећег града коју чини осовина Бањалука – Приједор. Затим транспортно-прерађивачко-индустријска регија коју чине Добој – Дервента – Брод – Шамац. Семберијску агроиндустријску регију треба да чине Бијељина и Зворник. Планирана је и шумарско-индустријска регија Источно Сарајево – Вишеград и енергетско-агро-туристичка регија Требиње – Фоча”, каже Решићева.
Према њеним ријечима, посебна је истакнута улога шест градова – Бањалука, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Бијељина и Требиње – као мотора развоја и неколико већих урбаних центара око којих општине могу да се повезују у такозвана акциона подручја.

извор: БНТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар