Слободна Херцеговина » Монографија о Гајдобри представљена у Новом Саду

Монографија о Гајдобри представљена у Новом Саду

  • Након веома успешне гајдобранске промоције, у  пуној сали читаонице Градске библиотеке у уторак 28.01.2020. новосадској публици представљена је монографија Гајдобра  – наслеђе и савременост, ауторке Анђе Шушић, у издању сремскокарловачког Каироса.

О књизи су говорили издавач Рајко Косијер и рецензенти мр Душанка Ђокић, др Милан Мицић, емеритус проф др. Славко Гордић, проф др Јово Радош и ауторка. У музичком делу програма учествовала је група Звуци с камена.

 

Присутне је, у име издавачке куће Каирос, поздравио Рајко Косијер истичући да је монографија Гајдобра – наслеђе и савременост објављена у едицији Оставштина, те да по опсегу времена и свеобхватности тема представља значајну историјску грађу за будуће истраживаче.

Мр Душанка Ђокић је нагласила да је ова монографија, поред историјског, пре свега, лирски, књижевно уметнички приказ и лепи, лирски запис душе и осврт на народни живот у Гајдобри кроз векове. Стављајући акценат  на обичног, малог човека ауторка описује како велики историјски догађаји утичу на обичне људе и њихове породице.

Др Милан Мицић је истакао ауторкин вишегодишњи рад и дубоку посвећеност писању ове слојевите, богате, разноврсне књиге, богате животом, а пре свега људима. „Живимо у XXI веку, веку великог непамћења, великих магли и на глобалном плану великог људског несналажења у процесима који обезличавају људско трајање, тако да је писање  о обичним људима велика ствар , јер се  на тај начин превазилази епоха која није захвална за трајање појединца, јер се појединац у тој магли губи у некој форми безличности и маргинализације“  – нагласио је др Мицић.  Књига обухвата три географска предела Херцеговину, Војводину и Гајдобру, описујући људе који су у добро организованој колонизацији дошли 1945.  у Гајдобру, у којој се прожимају стари и нови завичај. Ова књига, по Мицићевом мишљењу, користиће онима који ће се у будуће бавити Гајдобром, али и историчарима који ће се бавити колонизацијом.

Емеритус проф. др Славко Гордић сматра да монографија Анђе Шушић својом лексиконском свевидошћу призива у сећање Вуков Српски рјечник, а љубављу којом је сачињена синтагму синтагму „дубоке оданости“.  Он вредност ове књиге види у нежности и поносу са којим ауторка приповеда о свом градићу и својим суграђанима, потом у пажљиво докумемтованим описима прегалаштва радног и креативног размаха колониста и њихових потомака  који су врло брзо, након првотног шока од корените промене  климатских и животних услова, претекли многе чија је стартна позиција била боља.

Проф. др Јово Радош истакао је да Гајдобра  по привредним, просветним, културним, спортским и укупним друштвеним потенцијалима, заслужује да има овакву монографију, истичући специфичност гајдобранског менталитета  херцеговачких колониста насељених  у Војводину, људи који се одликују многим, у ближој и даљој околини, примећеним особинама, великим бројем доктора наука, првацима у многим спортским дисциплинама и другим областима живота.

 

Ауторка Анђа Шушић захвалила се свима са којима је сарађивала на овој монографији, истичући да је Гајдобра са свим специфичностима и потенцијалима које има угодно место за живот, те да је монографија добро прихваћена од стране Гајдобрана, а да је сав приход од продаје намењен у хуманитарне сврхе, односно, на располагању је гајдобранском храму Светих апостола Петра и Павла.

Препуна читаоница Градске библиотеке, добри говорници и бујица емоција  ово вече које је могло бити обично, учинили су необичним.

 

За  Војвођанске: Ј. Иванишевић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Pingback: Монографија о Гајдобри представљена у Новом Саду

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина