Љубиње: Обновљена спомен-капела Пандурица

  • Лопови су украли кровни бакарни лим, са обиљежјаа, подигнутих у знак сјећања на српске жртве, које су усташе свирепо мучиле и бациле у јаме, у јуну 1941. године.

 

У јами Пандурици страдало је 36 Љубињаца, а у јами Јагодњачи на Ржаном Долу, више од двије стотине угледних Срба Поповог поља и околине. Потомци страдалих учитеља Николе Перушине и свештеника Божидара Шаренца, за информацију о вандализму сазнали су из програма РТРС, и одлучили су да финансирају обнову капеле на Пандурици.

– Нисам увјерен да ли је то чин вандализма, који је резултат национализма, или је економски вандализам, али ме погађа да се људима, који су на тај начин дали животе, још увијек дешавају овакве ствари – рекао је унук страдалог учитеља Николе Перушине Зоран Перушина.

Стратишта су дио локалног и ширег националног идентитета. Међутим, немају дефинисан статус историјског спомен подручја.

– Желимо да то средимо, јер, то је ипак један историјски споменик. Имамо ту проблем, и пролазници и Љубињци одлажу смеће – изјавио је начелник општине Љубиње Дарко Крунић.

Перушина је додао да га је све то лично погодило.

– Када сам једне године, са сином, застао, и видио да је Пандурица окована смећем – каже он.

Са локалног нивоа, воља за уређење постоји, али не и новац за веће радове.

– Једноставно, потребно је, неко шире разматрање,кaко заштитити овај локалитет, да не идемо у неку некрофилију, да остане мјесто гдје ћемо на прави начин обиљежавати једну трагедију – поручио је публициста Раде Ликић.

На завршетак чекају и гробови ексхумираних жртава из Пандурице, у Љубињском гробљу. Кров на спомен капели јаме Јагодњача, на Ржаном Долу, још није обновљен. Осим кровног лима, приликом крађе, дијелом је оштећена и капела.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар