Млади Херцеговци се упознали са чарима Фрушке горе

  • У недјељу, 17.06.2018. године млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији чије је сједиште у Новом Саду организовало је прву у низу рекреативно-едукативну шетњу по Фрушкој гори.

Ова активност реализована је у оквиру Програма рада Комисије за рад са младима за 2018. годину. Главни циљ ове шетње био је прије свега да видимо и научимо нешто о планини коју углавном већина нас види само кроз прозор аутобуса кад кренемо у Херцеговину-истиче Бојан Миленић испред младих.

Ову активност покушавамо да организујемо још од прошле године али смо акцију увјек отказивали због кише. Овог пута били смо одлучни да идемо па макар и сњег падао. План обиласка и саму шетњу осмислио је и предводио наш земљак, планинар Горан Ђуричић члан нашег Удружења.

Током обиласка Ђуричић нам је пренио своје утиске и импресије са бројних планинарских подухвата које је имао широм Балкана. Своје широко знање о Фрушкој гори, о флори и фауни нам је показивао на лицу мјеста јер нас је стаза водила кроз шаролики пејзаж почев од ливада, па преко житних њива до шума, па преко потока до врхова и планинског гребена.

Почетак и циљ стазе је био у Буковцу, а током вишесатне шетње обишли смо гребене око Буковца локалитете Селиште, Бранков гроб, Бранков чардак (познато излетиште) и Планинарски дом на Стражилову гдје смо правили дужу паузу и прославили побједу Србије против Костарике.

Поред водича своје знање прењела нам је и Ивана Шиповац студент екологије у Новом Саду која је била задужена и за пријатно освјежење у виду невесињских трешања.

На споменику великог пјесника Бранка Радичевића, Јелена Радмиловић је у свом надахнутом стилу казивала стихове пјесама а представила нам је и кратку биографију пјесника.

Такође Ђуричић нам је указао на повезаност пјесника и пјевача Здравка Чолића који је неколико великих хитова отпјевао захваљујући Бранковим стиховима.

Херцеговци не могу без камена али ни без змија па смо током шетње наишли и на смукуљу или лажну шарку како је другачије зову.

Осмочлана екипа са прве шетње се вратила срећна и задовољна, пуна позитивних утисака. Током читавог пута препричаване су бројне анегдоте везане за Херцеговину а кроз причу чули смо и доста, сад већ помало заборављених херцеговачких израза.

За наредни период планиране су шетње и по другим дјеловима Фрушке горе као и учешће у Буковачком маратону у септембру.

Сигурни смо да ће за наредну шетњу бити више заинтересованих-поручују млади из Удружења.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар