Милана Бабић

Српско биће изњедрило је два антифашистичка покрета, као такво оно се заувијек уврстило у велике и славне народе. Уз руски народ, чија жртва у Другом свјетском рату прелази страховиту бројку од 20 милиона живота дарованих Отаџбини, српски народ стоји раме уз раме по спремности на борбу и жртву. Настављајући своје опредјељење и након посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата у условима информационог и психоисторијског рата Удружење грађана „Ветерани Републике Српске“ (у даљем тексту ВРС), на челу са координатором за Балкан Душком Вукотићем, успоставило је сарадњу са „Међународним Савезом ’Насљедници Побједе’” од јануара 2015. године. Уз ВРС „Насљедницима Побједе“ потом су се придружила удружења: „Српска част“ и Удружење ветерана „Милош Обилић“ из Србије те Удружење Република Српска „Част отаџбине“ на челу са генералом Родољубом Анђићем. Одјељења „Насљедника Побједе“ формирана су у Црној Гори (на челу је Душко Антуновић), Словенији (Сенка Перић) и Хрватској (под палицом козачког атамана Небојше Увалића). Овог љета „Насљедницима Побједе“ придлужило се и Књижевно удружење „Сусрет“ Требиње.

Савез грађана и организација за заштиту историјско културног насљеђа „Међународни Савез ’Насљедници Побједе’ ” (у наставку Савез) броји преко 2 милиона чланова земаља ЗНД и других земаља широм свијета. Предсједник Савеза је Валериј Вјачеславович Каљакин. Савез његује свијест значаја Побједе над фашизмом и настоји да сачува заједнички духовни простор народа који су удруженим снагама извојевали Велику Побједу. Пројекти Савеза (Партнерство школа-побратима, Колокол Мира, Дан Мира, Историјско-културни центри), округли столови и конференције (Јалта) направљене су са циљем да се садашњост и будућност размотре са гледишта историјских изазова и лекција, као опомена генерацијама које долазе, како се не би поновиле грешке из прошлости. У том циљу Савез сарађује са друштвеним организацијама у Абхазији, Аланији, Јерменији, Бугарској, Бјелорусији, Грузији, Грчкој, ДНР, Казахстану, Кипру, Киргистану, ЛНР, Молдавији, Придњестровљу, Републици Српској, Србији, Словенији, Црној Гори, Држави Израелу и другим земљама.

Час духовности „Голуб мира”

У извршењу задатака, које је поставио предсједник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин на 39-ом засједању Руског организационог комитета „Побједа“ за развој хуманитарне сарадње са земљама у иностранству, на државном и друштвеном нивоу, у циљу наставка објективне историјске и актуелне информације о Русији, и у том смислу о њеној улози у побједи над нацизмом, Савез реализује међународни пројекат „Јединствени час духовности ’Голуб мира’ ”.

Приказ голуба који у кљуну држи маслинову гранчицу симбол је мира и амблем Пројекта „Голуб мира“, који је Савез иницирао у предворју свјетског Дана мира 2014. године. Сваке године Пројект „Голуб мира“ сакупља све већи број учесника, побуђујући осмишљавање доприноса од стране сваког човјека својим улагањем у идеју заштите мира на планети, у својој земљи, у свом дому.

Провођење свечаног збора „Јединствени час духовности ’Голуб мира’ ” направљено је у част хероизму и храбрости свих оних који су дали свој живот штитећи свијет у току војних дејстава.

У провођењу мјера на реализацији пројекта „Јединствени час духовности ’Голуб мира’ ” у земљама међународне заједнице 2016. године учествује више од 5 милиона људи из Русије и 35 земаља ближег и даљег иностранства. Пројекат се по први пут реализовао и у Републици Српској 21. септембра 2017. године и представља почетак интензивније сарадње Савеза и Републике Српске.

Милана Бабић, координатор за дјецу и омладину Међународног Савеза „Насљедници Побједе“

Мила Тројановић Гашић: Јединствени час „Голуб мира“ у Невесињу

Кад желите нешто да учините, кад желите да прихватите пружену руку, а немате за то довољно времена, питајте ученике шта и како!

За три дана ученици средње и основне школе припремили су у правом смислу јединствен час. У цијелом подухвату учествовали су ученици четвртог, петог и деветог разреда основне школе, као и ученици једног подручног одјељења, хор основне школе, заједно са својим учитељима и наставницима, те ученици другог и четвртог разреда средње школе са двоје својих професора.

Средњошколци у креативној радионици

Све активности у вези са припремом часа и реализацијом су ученичке: припремање материјала, скупљање новца за балоне, организовање радионица, израђивања плаката, позивница и фоторепортажа.

Захвални смо гостима који су имали слуха за ову акцију и одазвали се нашем позиву! Захвалност дугујемо и ветеранима и борцима Републике Српске који су препознавши значај догађаја заједно са нама били домаћини цјелокупног пројекта. Култура сјећања, свијест о значају одавања поштовања борцима за слободу и отаџбину учинила је овај дан посебним.

Основци цртају поруке мира

Посебну захвалност дугујемо новинарима локалних медија и нашем фотографу, који се побринуо за фотографије из ваздуха!

До сљедећег „Јединственог часа ’Голуб мира’“…

Милана Бабић/ Стање ствари